Kan borstvoeding invloed hebben op de nog te ontwikkelen eigenschappen van je baby?

Het klinkt misschien als een aparte vraag, maar er is wel onderzoek naar gedaan. Kan borstvoeding invloed hebben op de nog te ontwikkelen eigenschappen van je baby? In 2015 kwamen een paar onderzoekers erachter dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar het verband tussen borstvoeding geven en eigenschappen van de baby.

Deze negen onderzoekers publiceerden een artikel in Scientific Reports en kwamen tot de conclusie dat er tot op dat moment nog geen harde feiten waren die aantonen dat baby’s bepaalde karaktertrekken kunnen ontwikkelen als ze met de borst worden gevoed.

Borstvoeding en je kindje

De meeste vrouwen geven borstvoeding omdat het WHO ons vertelt dat het een zeer positief effect heeft op de gezondheid van onze kleintjes. Borstvoeding bevat veel eiwitten, koolhydraten en onder andere vitaminen die worden overgedragen aan de baby waardoor het vermogen om infecties te bestrijden beter wordt.

De genetische samenstelling van mensen bestaat uit een combinatie van het DNA van zijn of haar ouders. Deze samenstelling en de genen van de baby bepalen hoe de baby zich uitdrukt en hoe de baby eruit ziet en onder andere dus ook de eigenschappen of karaktertrekken van de baby.

Het effect van borstvoeding geven op de baby

Er kan niet worden aangetoond dat baby’s door middel van het krijgen van borstvoeding daardoor bepaalde karaktertrekken ontwikkelen. Echter kan wél worden aangetoond (door middel van onderzoek) dat het geven van borstvoeding voor zowel de moeder als de baby emotionele voordelen heeft.

Bij kinderen die met de borst zijn gevoed wordt een verhoogd sociaal-affectief respons gezien en een verminderd stress-en vermijdingsgedrag. Die eigenschappen zijn dan wel niet genetisch verkregen maar worden door borstvoeding geven gestimuleerd van baby af aan.

Geen aantoonbare gedragsverschillen

Onderzoeken hebben echter nooit kunnen aantonen dat er grote gedragsverschillen zijn tussen baby’s die met de borst en baby’s die met de fles zijn gevoed. Wel speelt de emotionele band die er ontstaat tussen moeder en kind (door de borstvoeding) een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

romper.com

Reageer op artikel:
Kan borstvoeding invloed hebben op de nog te ontwikkelen eigenschappen van je baby?
Sluiten