Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Work & Life 16 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Huh: als je vroeger borstvoeding kreeg, zou je nu meer verdienen

Dat borstvoeding een aantal voordelen heeft voor de gezondheid, weten we inmiddels wel. In borstvoeding zitten afweerstoffen die goed zijn voor je baby, bijvoorbeeld – en o ja, borstvoeding geven verkleint voor jou de kans dat je later ziektes als borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker krijgt. Maar wie had gedacht dat je baby er ook meer door gaat verdienen?

Dat wordt in ieder geval beweerd door onderzoekers van de Queen’s University Belfast in Ierland.

10 procent meer inkomen

Zij volgden zo’n 9.000 respondenten vanaf hun geboorte, allemaal geboren in het Verenigd Koninkrijk of Ierland in 1958. Hun conclusie na een aantal decennia was dat het huishouden van mensen die borstvoeding hadden gekregen maar liefst 10 procent meer inkomen had als de respondent 50 jaar was, dan dat van mensen die geen borstvoeding hadden gehad.

De onderzoekers wijzen geen duidelijke reden aan, maar zeggen wel dat borstvoeding zorgt voor een verbetering in gezondheid én cognitieve vaardigheden, wat er samen voor zorgt dat je een grotere kans hebt op meer inkomen. Het team zegt zich zorgen te maken om het lage percentage kinderen dat nu borstvoeding krijgt, en pleit voor meer voorlichting.

Maar goed, het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn, als je het ons vraagt.

LEES OOK: Hilarische memes over borstvoeding die jou door de nacht slepen

Meer voordelen van borstvoeding

Of het onderzoek nu gelijk heeft of niet, borstvoeding heeft wel degelijk voordelen. Als je borstvoeding geeft, duurt het bijvoorbeeld langer voor je na de bevalling weer ongesteld wordt. Daarnaast zou het je baby minder gestrest maken, volgens nieuw onderzoek.

Soms voelt borstvoeding echter niet goed, en dan heeft flesvoeding ook voordelen. Je hebt dan bijvoorbeeld geen kans op lichamelijke problemen zoals een borstontsteking, spruw (een schimmelinfectie in de mond van je baby) of tepelkloven. Hier lees je onze objectieve lijst met voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Huh: als je vroeger borstvoeding kreeg, zou je nu meer verdienen
Sluiten