Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Kids 30 dec 2019

In de Kerstvakantie lekker naar buiten met de kids: zo maak je een boswandeling echt leuk!

De kerstvakantie kunnen twee hemelse weken zijn waarin het hele gezin kan ontspannen. En dat is vaak ook nodig na de intensieve Kerstdagen. Maar om ervoor te zorgen dat de kids hun energie kwijt kunnen en genoeg frisse lucht krijgen, raden we je een regelmatige boswandeling aan.

Maar hoe maak je die nou echt leuk voor je kinderen? Waar jij waarschijnlijk behoefte hebt aan rust, stilte en misschien wel bezinning, zijn je kinderen waarschijnlijk op zoek naar spanning, avontuur en spel. Met de volgende tips maak je van elke boswandeling een feestje, hoe koud het buiten ook is.

1. Bereid je voor met een doe-boek

Tegenwoordig bestaan er veel leuke doe-boeken voor kinderen. Deze bieden niet alleen leesplezier thuis, maar motiveren kinderen ook om op avontuur te gaan! In het boek kunnen vondsten worden opgeschreven, en lezen de kids meer info over verschillende paddenstoelen, vogels en bladeren.
Een leuk interactief boek voor kids is bijvoorbeeld het Roots doe-boek.

2. Zet samen een speurtocht uit

Ook zonder boek kan je van een boswandeling een spektakel maken. Bereid je kids voor op de wandeling die jullie gaan maken, en stel samen een lijstje op van dingen die jullie hopen te vinden. Een dennenappel, een bijzondere vogel, een paddenstoel of misschien wel een konijn? Zodra je kind iets op het lijstje heeft gevonden, kunnen jullie het samen af kruisen. Het meenemen van bijvoorbeeld een vergrootglas kan het avontuur nog veel spannender maken.

3. Neem een wegwerpcamera mee naar het bos

Natuurlijk is een smartphone altijd handig, maar kies eens voor het ouderwetse alternatief. Koop voor een paar euro een paar wegwerpcameraatjes en maak er een touwtje aan vast. Zo kan je elk kind een camera geven, om hun meest bijzondere vondsten te fotograferen. Leuk voor hun, maar ook voor jou! Het is namelijk hartstikke leuk om op deze manier te zien wat de interesse wekt bij jouw kind.

Lees ook: 4 redenen waarom wandelen heel gezond is

4. Doe spelletjes in het boek

Niets leukers dan ouderwets spelletjes doen in het bos, toch? Doe dat dus ook tijdens je boswandeling! Zeker als de groep wat groter is, zijn spelletjes als bomentikkertje, omgekeerd verstoppertje of stand in de mand echte klassiekers. Zijn je kinderen echte sportievelingen? Neem dan altijd een kleinere of grotere bal mee.

5. Maak een obstacle-run

Toegegeven, het is handig als je het bos dat je bezoekt hiervoor kent. En dit is ook meer geschikt voor de iets oudere kinderen. Zet een parcours uit, dat je kinderen moeten lopen. Dit kan over omgevallen bomen zijn, het beklimmen van heuvels of een slalom tussen de bomen.
Doe het een keer voor en bied aan om je kinderen te timen. Grote kans dat ze het na één keer proberen sowieso nog een keer willen doen om hun tijd te verbeteren!

Ook belangrijk:

Sluit de dag of middag goed af! Vat jullie boswandeling samen met de kids, of bekijk de schatten die ze hebben gevonden. Laat de foto’s afdrukken, of laat de kindjes die houden van kleuren bepaalde dingen tekenen die ze hebben gezien.
En zet een lekkere kop warme chocolademelk of glühwein voor je zelf. Het blijft immers vakantie..

Lees ook: Zo komt jouw peuter aan de dagelijkse beweegnorm

Reageer op artikel:
In de Kerstvakantie lekker naar buiten met de kids: zo maak je een boswandeling echt leuk!
Sluiten