Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 15 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Last van brain fog? Dan zou dit de oorzaak wel eens kunnen zijn

Je loopt naar de slaapkamer, en zodra je in de slaapkamer aankomt ben je eigenlijk alweer vergeten wat je daar kwam doen. Herkenbaar? Als jou dat vaker gebeurt en je ook last hebt van een verminderde concentratie of vergeetachtigheid, dan zou je last kunnen hebben van brain fog. We vertellen je alle in’s en out’s in dit artikel.

Brain fog wordt in de volksmond ook wel eens hersenmist genoemd. Het is geen officiële aandoening, maar waarschijnlijk heb je er wel eens last van gehad. Vaak voorkomende symptomen van brain fog zijn:

  • Verminderde concentratie
  • Vergeetachtigheid
  • Vermoeidheid
  • Angstige gevoelens
  • Slap
  • Duizelig

Deze symptomen hoeven niet lang aan te houden. Het is mogelijk dat je een halve dag last hebt van brain fog, want de hoeveelheid die je eet en drinkt (en wat je juist níét eet en drinkt) kan van grote invloed zijn op jouw hersenen.

Komt brain fog door te weinig water drinken?

Naast deze onverwachte signalen dat je te weinig water drinkt is brain fog dus ook zeker een gevolg van een slechte hydratatie. Ai, pak dus nog maar even een glas water voordat je verder leest.

Neurowetenschapper Kristen Willeumier vertelt aan mindbodygreen dat zij altijd als eerste kijkt naar de hoeveelheid water die iemand op een dag binnen krijgt, wanneer de patiënt aangeeft last te hebben van de brain fog-symptomen.

Water is namelijk cruciaal voor jouw hersenen, voor je concentratie en om alles mentaal goed op een rijtje te hebben. Kristen legt uit dat je zelfs bij 1 of 2% uitdroging al last kunt krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en een slechte concentratie. Wanneer je dorst krijgt, is dat dus eigenlijk al een teken van te weinig water drinken.

“Het eerste wat ik mensen vertel wanneer ze hun mentale gezondheid op orde willen houden, is dat je minstens de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water moet drinken,” vertelt Kristen. Hoeveel dat precies is, is voor iedereen verschillend. Het Voedingscentrum raadt aan om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en dat staat gelijk aan 6-8 flinke glazen water, maar als je een actief leven hebt of veel sport dan is meer drinken altijd goed.

7 dingen die gebeuren als je direct na het opstaan een glas water drinkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Last van brain fog? Dan zou dit de oorzaak wel eens kunnen zijn
Sluiten