Lise Steegmans
Lise Steegmans Gezondheid 14 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo ga je om met brain fog na je zwangerschap

Voor veel ouders komt brain fog maar al te vaak voor. Wijt het gerust aan slaaptekort, aan iemand anders (je kind) denken in plaats van aan jezelf of wijt het aan stress. Het zijn allemaal factoren die je brein niet fitter maken. Maar wat doe je eraan? Dit zijn vijf tips tegen brain fog die je niet wil vergeten…

Brain fog is het gevoel dat je geest niet op volle kracht werkt. Alsof je hoofd vol zit met watten. Alsof je geen headspace over hebt. En helaas kun je dit wazige gevoel in je schedel niet wegnemen met een simpele Ibuprofen of een kopje koffie. Wat je wel kunt doen?

Tips tegen brain fog

Je loopt naar de slaapkamer, en zodra je in de slaapkamer aankomt ben je eigenlijk alweer vergeten wat je daar kwam doen. Herkenbaar? Dat is brain fog. Dit komt bij iedereen wel eens voor, maar ouders met kleine kinderen hebben vaak dubbel prijs. Uit een meta-analyse uitgevoerd door de VU, Amsterdam UMC/GGZ inGeest en Erasmus MC van vorig jaar bleek maar weer eens dat voldoende beweging, een goede nachtrust en sociale interactie het cognitief functioneren verbeteren. En laat dat nou net de zaken zijn die er bij inschieten wanneer je druk bezig bent met voeden en luiers verschonen…

Ook bleek uit eerder onderzoek dat te weinig water drinken ook een belangrijke oorzaak van brain fog is. Brain fog is niet alleen onhandig, maar ook uitermate frustrerend. Waar is je scherpte gebleven, en hè verdorie, ben je nu alweer een afspraak vergeten?

1. Minimaliseer multitasking

Als ouder moet je veel ballen in de lucht houden. Dat kan voor je brein een uitdagend klusje zijn. Weet je waarom? Omdat je brein niet is gemaakt voor multitasking. Wil je meerdere dingen tegelijk doen, dan stuur je je brein eigenlijk richting een weg vol mist. Ga daarom na welke kleine veranderingen je in je routine kunt aanpassen. Bijvoorbeeld: kijk niet op je smartphone wanneer je met je kinderen bent. Houd je koppie erbij.

2. Ga vijf minuten met pauze

Ja ja, sporten en bewegen is gezond voor lichaam en geest. Toch hoef je voor het verbeteren van brain fog niet meteen naar de gym. Een rondje van vijf minuten in de buitenlucht verbeterd direct je cognitieve hersenfunctie, de functie van je hersenen waardoor je kunt onthouden, plannen, redeneren en beslissen. Ook een memoryspel of een Sudoku-puzzel heeft direct invloed op deze functie.

3. Weet hoe je reageert op stress

Stress speelt een belangrijke rol bij brain fog. Als brain fog regelmatig voorkomt, kun je een dagboek bijhouden waarin je stressymptomen – zoals hoofdpijn of buikpin – bijhoudt. Je kunt dan patronen ontdekken waarvan je niet wist dat ze er waren. Als je eenmaal weet wanneer de fysieke effecten van stress je tol eisen, kun je een beetje ontspanning forceren om je brein weer te beheersen en brain fog te stoppen voordat het goed en wel is begonnen.

4. Stop met cafeïne en alcohol

Cafeïne is vaak gezien als de oplossing voor een betere focus. Maar don’t blame the messenger, juist cafeïne kan bijdragen aan meer stress in je lichaam. Ook alcohol maakt je brein troebel, terwijl je juist gaat voor helderheid. Bovendien vermoeid alcohol je lichaam, juist nu je al je krachten nodig hebt voor je baby, dreumes of peuter.

5. Ga op tijd naar bed

Misschien wil je na een lange dag vol vergeetachtigheden even uit tunen met Netflix op de bank. Want hey, de kinderen liggen eindelijk op bed. Leuk, maar door turen naar een beeldscherm krijgen je hersenen geen rust. Beter ga je op tijd naar bed. De tijd van Netflixen komt wel weer.

6. Probeer bovengenoemde punten niet allemaal tegelijk

Kies slechts één gebied om aan te werken. Zo geef je jezelf de beste kans op verbetering en groei. Ga voor de tip die voor jou het toegankelijkst en meest haalbaar is.

Werk en je gezin combineren? Met deze tips vind je de balans!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme