Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Work & Life 14 jan 2017

Breaking news! Chocolade is het medicijn tegen hoestbuien

Je kunt er niet meer omheen: de griepepidemie is alom aanwezig en bijna iedereen is ziek, zwak, misselijk, aan het snotteren, proesten en hoesten. Maar we hebben goed nieuws! Chocolade schijnt namelijk de perfecte remedie te zijn tegen hoestbuien.

Het overgrote deel van Nederland brengt momenteel zijn of haar dagen door met een warme kop thee met honing om de keeltjes wat te verzachten. Daar kun je volgens professor en ‘hoest-expert’ Alyn Morice van de Hull University vanaf nu dus een lekkere reep chocolade bij pakken. Morice heeft chocolade als hoestmedicijn namelijk bewezen met een van de grootste, wereldwijde onderzoeken gericht op hoesten. Zijn onderzoek, genaamd ROCOCO, bewijst dat cacao hét medicijn is bij een enorme hoestbui. De structuur van chocolade is stickier en zachter dan de meeste hoestdranken, waardoor het een laagje in je keel legt. Dit verzacht de de zenuwuiteinden in je keel die ervoor zorgen dat je drang voelt om te hoesten. Resultaat? Minder hoest neiging.

Marketingtruc

‘Bij de apotheek heb je de keuze uit een vitrine vol drankjes en tabletten die tegen het hoesten zouden helpen, maar dat is pure marketing’, zegt Morice tegen Daily Mail. Zo zou er volgens Morice ook maar één soort hoest bestaan en is het door marketingteams van hoestdrankmerken verzonnen dat er verschillende varianten (prikkel-, kriebelhoest en droge hoest) zouden bestaan.

LEES OOK: Wat je denkt als school belt dat je kind ziek is

Voor het onderzoek werden 163 mensen met last van hoestbuien, veroorzaakt door verschillende factoren, gevraagd om twee weken lang een medicijn gebaseerd op cacao te nemen. Het bleek dat hun symptomen binnen twee dagen aanzienlijk afnamen. Sneller dan standaardmiddeltjes met citroen- en/of honingextracten. Kanttekening: het drinken van (warme) chocolademelk helpt je hoest niet verminderen, omdat de structuur van het goedje niet dik genoeg is.

Beter dan codeïne

Morices onderzoek was trouwens niet het eerste grote onderzoek dat dit feit boven water bracht. Eerder hebben onderzoekers van het Imperial College in Londen ondervonden dat theobromine, een (bitter) bestanddeel van cacao, een effectiever middel is tegen hoest dan het gebruikelijke codeïne.

Maak maar los die wikkel! De 18 beste excuses om nú die chocoladereep op te eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Breaking news! Chocolade is het medicijn tegen hoestbuien
Sluiten