Redactie
Redactie Mind 23 nov 2016

Breaking news: dochters van zeurende mama’s zijn later succesvoller

Voor al die moeders wiens dochter vindt dat ze zeurt: lees de dame dit stuk vanavond voor het slapen gaan maar voor. De moraal van het verhaal is namelijk, dat ze je later ontzettend dankbaar zal zijn.

Ook al is m’n dochter pas 2,5, ik hoor mezelf al regelmatig roepen tegen mijn dochter dat ze ‘op moet schieten’, ‘nú haar speelgoed moet opruimen’ en ‘nu toch echt haar tanden moet gaan poetsen’ (fair enough, we helpen haar daar nog wel bij). Ik weet dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dat naadloos overgaat in ‘zet je bord in de vaatmachine’, ‘ruim je troep achter je – uitermate goed gevormde – kont op’ en ‘wordt het zo langzamerhand niet eens hoognodig tijd om je proefwerk Frans te gaan leren?’ En dat m’n dochter dan heel geagiteerd terug gaat bijten ‘of ik alsjeblieft niet altijd zo wil zeuren’. Klinkt als: [áááááál -tijhijhijd].

Voor je eigen bestwil

Nou schatje, dat kun je mooi wel willen, maar ik blijf tot in den treure tegen je zeuren. Dat doe ik niet omdat ik dat zelf zo fijn vind, maar omdat het goed voor je is. Want tienermeisjes wiens moeders zeuren en hoge eisen aan hun dochters stellen, hebben later meer succes in het leven dan kinderen die een minder zeurderige, milde moeder hebben. Dus. Dat.

Voor je eigen bestwil

Zo luidt het oorverdovende resultaat van onderzoek van de Britse Universiteit van Essex (2015). Zeuren wordt door de onderzoekers gedefinieerd als moeders die bepaalde dingen van hun kind verwachten, eisen stellen en, indien nodig, soms streng tegen de kinderen optreden.

Eisen en verwachtingen

Zeuren is duidelijk the way to go: dochters van ‘zeurende’ moeders hebben minder kans op een tienerzwangerschap, gingen vaker naar de universiteit en hadden (daardoor) meer kans op een goede baan én een succesvolle partner, zo bleek uit onderzoek onder meer dan 15.500 meisjes. De moraal van het verhaal: (haalbare) hoge eisen stellen aan je kind en daarin niet te mild en toegeeflijk zijn, loont. Vrij vertaald: het is alleen maar goed voor je, als er af en toe tegen je gezeurd wordt.

Kolfje naar de hand

Ik heb dit derhalve ook meteen even aan de vriend laten weten. Die vindt namelijk ook af en toe dat ik tegen hem zeur. Vanaf nu kan dat worden afgedaan onder de noemer ‘voor je eigen bestwil, schatje’. Dat de context van dit onderzoek iets anders ligt, hoeft hij niet te weten. Dus. Dat.

Vraag je je trouwens af waarom moeders altijd zo moe zijn? (En nee, dat komt niet per se door de gebroken nachten van het grut)

Reageer op artikel:
Breaking news: dochters van zeurende mama’s zijn later succesvoller
Sluiten