Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 22 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Dit gebeurt met het brein van een vader wanneer hij een dochter krijgt

In hoeverre laat je je gedrag als ouder afhangen van het geslacht van je kind? Meer dan je denkt, blijkt uit research. De hersenen van vaders reageren anders op hun peuterdochter dan op hun peuterzoon. 

Emoties

Vaders van jonge meisjes zijn aandachtiger en reageren sterker op de behoeftes van hun dochter dan vaders met een peuterzoon. Dat blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in Behavorial Neuroscience. Vaders zingen vaker tegen meisjes, praten openlijker over hun emoties en gebruiken meer analytisch taalgebruik.

Ravotten

Vaders van zoons daarentegen zijn veel meer gefocust op ruig ravotten. Ook gebruiken ze meer prestatie-gerichte woorden als ‘trots’, ‘winnen’ en ‘top’ wanneer ze met hun peuterzoons communiceren. De onderzoekers van de Emory University en de University of Arizona komt dat verschil in interactie vooral doordat vaders emoties van meisjes makkelijker accepteren dan van jongens. Vaders van dochters reageerden veel sterker op een huilend kind of een kind dat om haar vader vraagt dan vaders van zonen.

Risico op depressie

Hoofdonderzoeker Jennifer Mascaro zegt dat meisjes veel sterker empathie ontwikkelen wanneer ze een vader hebben die openlijk over emoties praat en open staat voor hun behoeftes.  Ze oppert dat vaders hun zoons eigenlijk op dezelfde moeten benaderen. Volwassenen die moeite hebben hun gevoelens te uiten, lopen een veel groter risico op depressie.

Bewustzijn

‘Het is belangrijk om te erkennen dat vaders minder aandacht hebben voor de emoties van hun zoons, hoe goed ze het ook bedoelen. We moeten ons bewust zijn hoe de notie van geslacht ervoor zorgt dat we jongens en meisjes al vanaf jonge leeftijd anders behandelen’, zegt Mascaro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit gebeurt met het brein van een vader wanneer hij een dochter krijgt
Sluiten