Kids 10 okt 2017 Lizette van Loenen

Julie (14) schrijft prachtige brief aan burgemeester Van der Laan en emotioneert heel Nederland

De 14-jarige Julie Slagman schreef een prachtige brief aan de overleden Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan. Twee jaar geleden verloor ze haar eigen vader aan kanker en wil de nabestaanden van de burgemeester een hart onder de riem steken.

Brief

‘Lieve meneer van der Laan,
Ik moest de laatste tijd steeds aan u denken. En aan uw kinderen. En vandaag kwam het verdrietige nieuws dat u er niet meer bent. Ik ben er stil van’, begint ze haar prachtige brief.

Stomme rotziekte

‘Anderhalf jaar geleden zat ik naast u aan tafel tijdens het Youth Gala in The Grand. Ik mocht daar toen een stuk voorlezen uit het dagboek van Anne Frank. Het was een bijzondere avond, die ik niet meer zal vergeten. U was er ook en zat naast mij aan tafel. Wat u waarschijnlijk niet wist, is dat mijn vader 6 maanden voor die bijzondere avond was overleden aan die zelfde stomme rotziekte, die u ook had. Ik was toen 11 en mijn zusje was net 8. Ik vond het zo jammer dat mijn vader niet heeft gezien dat ik daar was en dat de burgemeester en een prinses naar mij hebben geluisterd die avond. Inmiddels is mijn vader er nu 2 jaar niet meer. Ik mis hem nog iedere dag’, gaat Julie verder.

Dit laatste is één van de redenen waarom ze de brief schreef. ‘Het leven is niet echt te maken, uiteindelijk overkomt het je en moet je het ermee doen. Ondanks ons verdriet en het gemis, gaat het goed met mijn zusje en mij. We gaan naar school, we sporten, we hebben vriendinnen, we doen leuke dingen met mama en we maken er het beste van.’

LEES OOK: Brief van een bezorgde moeder aan haar zonen

Vol levenskracht

Julie schrijft dat haar vader heel erg verdrietig was toen hij hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was, omdat dit betekende dat hij zijn kinderen niet kon zien opgroeien. ‘Waarschijnlijk heeft u dat gevoel ook gehad… Maar juist door wat er met mijn vader gebeurd is, zitten wij vol levenskracht! We willen het leven vieren, omdat je nooit weet wat er morgen gebeurt. Ik had u dit graag verteld, want misschien had het u gerust gesteld, dat kinderen, ondanks dat ze hun papa moeten missen, nog steeds stoere, leuke en mensen vol levensenergie kunnen zijn’, schrijft ze.

Massaal gereageerd

Haar brief, die je hieronder in zijn volledigheid kunt lezen, is al meer dan 10.000 keer gedeeld op haar eigen Facebookpagina en ook op de pagina van de Kindercorrespondent, die hem doorplaatste, komen de likes nog steeds massaal binnen.

Geëmotioneerd in RTL Late Night

Julie zat gisteren in RTL Late Night, waar ze haar brief voor de Nederlandse televisie mocht voordragen. Dat hij ook daar impact maakte, bleek uit onder andere de emotionele reactie van Jack van Gelder. Hij zat aan tafel om commentaar te geven op de prestaties van het Nederlands elftal, maar kon omdat hij zo geëmotioneerd was, daar eerst geen woord over uitbrengen. ‘Je weet nooit hoe lang je hier zelf nog bent’, zei hij.

Deze moeder met kanker schrijft een prachtige brief aan haar echtgenoot

Julie Slagman

Reageer op artikel:
Julie (14) schrijft prachtige brief aan burgemeester Van der Laan en emotioneert heel Nederland
Sluiten