wpk-admin
wpk-admin Persoonlijk 10 aug 2018

Deze brief uit 1969 van een zwangere, werkende vrouw gaat viral

Vroeger was het niet altijd beter. Dat bewijst deze brief wel uit 1969 die ineens hartstikke viral gaat. Niet voor niets, want uit deze brief wordt duidelijk hoe zwangere vrouwen vroeger werden behandeld door hun werkgevers.

Nog helemaal niet zo lang geleden was het namelijk voor zwangere vrouwen niet vanzelfsprekend dat ze met zwangerschapsverlof konden wanneer ze een kindje verwachtten. We weten het misschien wel, maar het is goed om daar met deze brief maar weer eens aan herinnerd te worden.

Zwanger en tot ziens

Zwanger? Dan werd je gefeliciteerd en uitgezwaaid. Een beetje kort door de bocht denk je, maar niets anders is waar als je de brief leest. Bedankt voor de mooie jaren en wie weet ‘als je klaar bent om terug te keren’, wat in de brief is te lezen, ‘zien we je graag terug.’ Bizar toch eigenlijk?

Twitteraar Michaela Cornell deelde de brief die haar moeder in 1969 op de mat kreeg van haar werkgever en sindsdien altijd heeft bewaard. “Waarschijnlijk als bewijs dat vrouwen vroeger met veel ‘bullshit’ te maken kregen zodra ze zwanger raakten”, aldus Michaela.

Voorlopers

In Amerika duurde het nog bijna 10 jaar vanaf dat moment totdat zwangerschapsverlof in elk bedrijf werd erkend. In Nederland was dat anders. Voor die tijd en begrippen waren we voorlopers op dit gebied. Al in 1913 nam het Nederlands parlement de Ziektewet aan waarin zwangerschapsverlof was opgenomen. Het duurde alleen nog ruim twintig jaar totdat de wet ook echt inging.

En dan hebben we het dus over de tijd waarin onze oma’s zwanger waren van onze moeders. Teruggerekend nog geen eeuw geleden dus. Gelukkig voor onze generatie is er sindsdien wel veel veranderd op dit gebied, maar nog lang niet genoeg. Eigenlijk lopen we vandaag de dag nog behoorlijk achter als het aankomt op rechten voor soon to be moeders én vaders.

Als je kijkt naar zoiets als vaderschapsverlof, dan kunnen we nog behoorlijk veel leren van onze Scandinvische buren. We schreven er al eerder over, wat dat betreft staat ouderschapsverlof nog aardig in de kinderschoenen in ons land. Of moeten we zeggen, babyschoenen, want nieuwbakken vaders worden nog altijd te snel weer terug verwacht op hun werk.

Bitter waarheid

Hoe dan ook, op de brief die Michaela deelde, komen vanuit de hele wereld veel reacties van vrouwen met soortgelijke verhalen. En niet alleen verhalen van vroeger, maar ook van nu. Op kleine schaal worden er nog altijd vrouwen gediscrimineerd als het aankomt op zwanger raken en verlof, blijkt uit een paar reacties zoals die van Kurt. Een bittere waarheid helaas.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze brief uit 1969 van een zwangere, werkende vrouw gaat viral
Sluiten