Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Body augustus 12, 2014

Briljante app van zoon redt leven van z’n moeder

Andrew (25) vond in een kelder de ‘erfenis’ van zijn opa die als cardioloog hartritmes registreerde. Toen hij deze gevonden hartritmes omzette in een briljante app gebeurde er iets ongelofelijks.

Beautiful stories, verhalen die je tegenkomt of opschrijft en die bijzonder, mooi, aangrijpend en emotioneel zijn. Bovenal zijn ze het waard om verteld te worden. Het biedt troost, hoop, inzicht en laat vooral zien dat wij als mensen tot de meest bijzondere dingen in staat zijn. Famme zoekt de verhalen op en deelt ze met jullie. Zo ook het verhaal van Andrew en zijn moeder Tina.

A beautiful story

Bij het opruimen van de kelder van zijn ouders vond Andrew Josephson in 2013 een vreemde bak met cd’s. ‘Heartsounds and murmurs’ stond er op de hoesjes en waren gemaakt door Andrews gestorven opa Daniel Mason. Erbij zat een boekje met beschrijvingen van al deze geluiden (wel 125) die vertelden over de hartritmes of ze normaal of abnormaal waren. De geluiden werden in 50 jaar tijd verzameld door ‘Opa’ Mason die een gerenommeerd cardioloog was.

Andrew (net afgestudeerd als biochemicus) besloot er een Iphone app van te maken die het hartritme van een persoon opneemt en die matcht met de geluiden van alle 125 hartslagen en -ritmes. Programmeren en coderen kon hij niet, maar dat leerde hij zichzelf met boeken aan. Toen hij de app zo goed als af had, besloot hij hem te gaan testen in zijn omgeving. Bij zichzelf, zijn vader, zus, vrienden en buren registreerde hij normale hartritmes. Totdat hij zijn moeder Tina testte en er een abnormaal geluid uit kwam. Elke keer opnieuw gaf weer een verkeerde uitkomst. Andrew vond het vreemd, maar zijn moeder was skeptisch en liet het erbij.

‘Ik wist dat er een keer een verkeerde uitkomst zou komen, maar dat het mijn moeder zou zijn…’ – Andrew

Ze besteden er geen aandacht meer aan tot een skitripje waarbij Tina kortademig werd. De test werd weer uitgevoerd en het beeld was weer abnormaal. Nu besloot Tina wel naar de dokter te gaan. Het bleek dat Tina een zeldzame hartafwijking had, die onbehandeld levensgevaarlijk kon zijn. Tina onderging een open hart operatie met succes.

‘ Ik ben een ongelofelijke mazzelaar, mijn zoon heeft mijn leven gered’ – Tina

Hoe een opa, kleinzoon, techniek en een flinke dosis intelligentie en ondernemerschap het leven van een moeder kunnen redden… prachtig. Met recht een beautiful story.

Reageer op artikel:
Briljante app van zoon redt leven van z’n moeder
Sluiten