Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 21 feb 2018

Onderzoek: je broer of zus bepaalt hoe aardig en empathisch jij bent

Of je nou een jongere broer of zus hebt of zelf de jongste bent: het hebben van broers en/of zussen kan betekenen dat je een stuk vriendelijker en empathischer in het leven staat. 

Lief, warm en behulpzaam

Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Calgary. Ze ontdekten dat broers en zussen met een lief, warm en behulpzaam karakter veel empathischere broertjes en zusjes hebben dan kinderen die niet een broer of zus met die karaktereigenschappen hebben. Zowel jongere als oudere broers en zussen hebben grote invloed op het empathische vermogen van een ander kind.

Gezichtsuitdrukkingen

Voor het onderzoek filmden de wetenschappers interacties binnenshuis en lieten ze moeders een vragenlijst invullen. Het empathisch vermogen van de kinderen werd ook gemeten aan de hand van het gedrag en de gezichtsuitdrukkingen van een volwassen onderzoeker die deed alsof hij stress of pijn had. De onderzoeker deed of hij een geliefd object kapot had gemaakt, zijn knie stootte of zijn vinger tussen een deur kreeg.

‘Hoewel we dachten dat vooral ouders en oudere broers en zussen de belangrijkste sociale invloed hebben op kinderen, blijkt nu dat jongere en oudere broers en zussen elkaar positief beïnvloeden’, zegt onderzoeker Marc Jambon.

Jongere broertjes

Er is echter weer één uitzondering en dat zijn jongere broertjes in het bijzijn van oudere zussen. De meiden toonden in bijzijn van hun broertjes niet noemenswaardig meer empathie. Hoe groter het leeftijdsverschil tussen de broers en zussen, des te groter het effect. Daaruit blijkt maar weer dat een oudere broer of zus toch een voorbeeldrol inneemt.

The Independent

Reageer op artikel:
Onderzoek: je broer of zus bepaalt hoe aardig en empathisch jij bent
Sluiten