Janne Vogel
Janne Vogel Mind 15 aug 2019

Op deze bizarre manieren hebben je broers en zussen invloed op je leven

Het hebben van broertjes en zusjes heeft meer te betekenen dan je misschien verwacht. Hoe het er vroeger bij jou thuis aan toeging, kan nog steeds effect op je hebben in het dagelijks leven. Best veel zelfs!

Je broertjes en zusjes zijn natuurlijk een groot en belangrijk onderdeel van je jeugd. Maar dat je kleine broertje nog invloed op je zou hebben zodra je het huis uitging, dat had je misschien niet verwacht.

De invloed van je broers en zussen

Ze hebben effect op álles: van je gewicht tot je huwelijk. Herken jij onderstaande punten?

Kleinere kans om te scheiden

Wanneer je uit een groot gezin komt, is de kans groter dat je écht voor altijd bij je partner zal blijven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University, waarvoor een analyse werd gemaakt van de gegevens van 57.000 volwassenen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat elke extra broer of zus de kans op een scheiding met twee procent vermindert. Natuurlijk hebben niet alleen je broers en zussen invloed op je kans om te scheiden, maar het speelt zeker wel een rol.

Volgens de onderzoekers zijn mensen die zijn opgegroeid met broers en zussen verder in de ontwikkeling van sociale vaardigheden, waardoor zij beter problemen oplossen en omgaan met de stress die soms bij een huwelijk komt kijken.

Hoe groter je gezin, hoe meer kans je hebt om al van jongs af aan met die vaardigheden te oefenen. Stuur je broers en zussen dus maar een bedankje!

6 dingen die je leert van je jongere broer of zus

Mama’s lievelingetje

Was jij je moeders favoriet? Je zou het misschien niet zeggen, maar dan heb je een grotere kans op een depressie. Uit een Amerikaanse studie van de Purdue University blijkt dat je maar beter het zwarte schaap van de familie kan zijn.

Het hebben van afgunstige broers en zussen of het gevoel dat je altijd alles goed moet doen voor je ouders, kan heel negatief uitpakken.

Ook volwassenen die denken gefaald te hebben in de ogen van hun ouders voelen zich vaker depressief. Vooral de ruzies met andere gezinsleden en de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld een ouder wordende moeder, kunnen zwaar vallen.

Dating skills

Als jij bent opgegroeid met een broer of broertje in huis, ben je onbewust een ster geworden in daten. Uit onderzoek van de Pennsylvania State University blijkt dat broers en zussen van het tegenoverstelde geslacht beter weten hoe ze met een man of vrouw om moeten gaan.

Door je hele jeugd zo dichtbij iemand van het andere geslacht te leven, heb je gewoon al wat ervaring opgedaan. Zo heb jij van huis uit al een beetje meegekregen wat een jongen leuk vindt en hoe je ‘m benadert.

En andersom: jij hebt je broertje meegegeven hoe hij een meisje goed moet behandelen. Mag-ie je wel even voor bedanken.

6x tips om broers en zussen minder ruzie te laten maken

(Over)gewicht

Heb je broertjes en zusjes met overgewicht? Dan heb je zelf ook een grotere kans om te zwaar te worden.

Een Amerikaanse studie wijst uit dat je als je een dikke broer of zus hebt, je zelf vijf keer meer kans hebt om zelf ook dat gewicht te bereiken. Het gewicht van je ouders speelt hierin geen rol.

De kans is groot dat je onbewust opkeek naar je grote zus en haar gedrag kopieerde, ook wanneer dat inhield dat ze te veel at. Ai.

Deze lessen leren broertjes en zusjes die een kamer delen

Zorgen voor jullie ouders

Als jij een broer hebt is de kans groot dat jíj degene zal zijn die later voor je ouder wordende ouders zal zorgen. Een studie van de Universiteit Princeton wijst uit dat je als dochter sneller de neiging hebt om te zorgen voor je ouders, en dat je broers dat dan al snel zullen afschepen als jouw taak.

Dat jij eerder de verantwoordelijkheid voelt zou natuurlijk niet moeten betekenen dat je alles alleen moet doen. Spreek dus goed met je broers en zussen af wie wat doet als het erop aan komt.

Pesten

Ruzie maken met je broers en zussen hoort er uiteraard helemaal bij, maar als je op lange termijn wordt getreiterd door je broers of zussen kan dit zorgen voor blijvende pijn.

Lees ook: Kind wordt gepest door broer of zus: dit is de psychologie erachter

Fysiek geweld of constant gemene dingen naar je hoofd krijgen, geeft je later meer dan twee keer zoveel kans op een depressie of zelfbeschadiging.

Ook heb je grotere kans om angstig te worden en bepaalde situaties te vermijden. Rivaliteit tussen broers en zussen is dus toch niet zo héél onschuldig.

9 Mooie manieren waarop de relatie met je broer en zus verandert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op deze bizarre manieren hebben je broers en zussen invloed op je leven
Sluiten