Redactie
Redactie Persoonlijk 10 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom broers en zussen ontzettend belangrijke mensen in je leven zijn

Je kunt ze af en toe wel achter het behang plakken, maar langer dan een paar uur wil je ze daar ook weer niet laten zitten. De relatie tussen broers en zussen is van onschatbare waarde, bepleit schrijver Jeffrey Kluger in zijn boek ‘The Sibling Effect’.

Filmpjes van broers die hun kleine zusje besmeuren met pindakaas (of andersom) en foto’s van de grote broer die er genoegdoening uit haalt om de twee vlechtjes van het kleine zusje te halveren terzijde geschoven, bestaat er niet zo’n intense, waardevolle band als die tussen broers en zussen.

Broers en zussen als medestrijders, bondgenoten en rolmodellen

‘Vanaf hun eerste kennismaking zijn broers en zussen tegelijkertijd elkaars medestrijders, bondgenoten en rolmodellen, die elkaar waarschuwen en behoeden voor dingen waar ze op moeten letten. Hoe ze vriendschappen sluiten, ruzie moeten maken, hoe ze die vervolgens weer op moeten lossen, en wanneer het verstandig is om weg te lopen.’ Kluger, zelf een van vier broers, behandelt in zijn boek allerhande onderzoeken naar de band tussen broers en zussen.

Jonge kinderen vinden de aanwezigheid van een broer en/of zus vaak vanzelfsprekend. Net als ouders, trouwens. Het besef dat het wel degelijk bijzonder is dat er een broer(tje) of zus(je) is, komt vaak pas later. Oh ironie, ‘later’ is ook vaak het moment waarop broers en zussen elkaar voor een bepaalde periode minder interessant vinden – en eerder uitwijken naar vrienden en vriendinnen, bijvoorbeeld.

Lastige jeugdtrauma’s en dito geografische beperkingen

Soms liggen daar pijnpunten uit de jeugd aan ten grondslag – onderhuidse ruzies, een kind dat voorgetrokken werd (of juist niet) – soms is het ook simpelweg een gevolg van geografische beperkingen (kinderen die uit huis gaan en in een andere stad gaan wonen, bijvoorbeeld).

Keerpunt

Gevolgd door een bepaald punt waarop de broers en zussen elkaar hervinden, constateert Kluger. Ondanks, of juist dankzij dit soort jeugdige gevoeligheden, zoeken ze elkaar op een gegeven moment weer op. ‘Juist broers en zussen met wie je zo’n connectie en ervaringen deelt, zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling die je in je volwassen leven doormaakt. Vooral wanneer broers en zussen zelf een gezin hebben, zijn ze geneigd elkaar weer op te zoeken.’

Uit alle bestudeerde onderzoeken trekt de auteur de conclusie dat er weinig mensen zijn die zoveel impact op ons hebben als onze broers en zussen, meer nog dan onze ouders of kinderen. ‘Broers en zussen zijn de enige mensen waarvan we weten dat ze echt voor altijd bij ons blijven.’

Nog een leuke bijkomstigheid wanneer broers en zussen en hun gezinnen bij elkaar komen: Dit is waarom het geweldig is als neefjes en nichtjes samen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom broers en zussen ontzettend belangrijke mensen in je leven zijn
Sluiten