Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 9 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom het juist goed is om broertjes en zusjes met elkaar te laten ruziën

Een knal, een korte stilte en dan oorverdovend gekrijs… broertjes en zusjes kunnen met elkaar ruziën alsof ze zich in oorlogsgebied bevinden. Als ouder wil je dat gevecht koste wat kost voorkomen. Maar voordat je er tussenin springt, is het goed om te weten dat die vetes helemaal niet zo verkeerd zijn. 

1. Conflict stimuleert creativiteit

Het is een levenskunst om een discussie niet persoonlijk op te vatten. Er zijn echter maar weinig ouders die hun kinderen dat (kunnen) meegeven. We gunnen onze kinderen een stabiel, veilig thuis en drukken daarom gekibbel de kop in en voeren onze eigen ruzies achter gesloten deuren. Maar als kinderen nooit in aanraking komen met een meningsverschil, begrenzen we hun creativiteit. Een punt maken, onderhandelen, compromissen sluiten, verantwoordelijkheid nemen: het begint allemaal op microniveau wanneer je broer je tijdens een spelletje het leven zuur maakt. Er bestaat onderzoek dat een directe link legt tussen creativiteit onder volwassenen en in hoeverre ze in een harmonieus zijn opgegroeid. Wetenschappers concluderen dat af en toe een geschil in de kindertijd leidt tot creatievere volwassenen.

LEES OOK: Over dít onderwerp maken stellen de meeste ruzie

2. Hun eigen ruzies oplossen maakt kinderen onafhankelijk

Psychologen raden ouders aan om rustig in te grijpen zodra kinderen elkaar (letterlijk) in de haren vliegen. De realiteit is dat je niet altijd een therapeutische sessie kan inlassen zodra er stront aan de knikker is. Des te sneller kinderen leren hoe ze zelf een probleem oplossen, des te beter. Zo zijn ze niet altijd afhankelijk van een derde partij om vrede te sluiten.

3. Vechten bereidt ze voor op het schoolplein

Het schoolplein is een mini-maatschappij in een soort snelkookpan. Dat kan nogal overweldigend zijn als je als kind niet gewend bent aan gesteggel met een broer of zus. Mensen die nooit te maken hebben met conflict zijn ook eerder geneigd dat uit de weg te gaan. Getuige zijn van een ruzie en daaraan meedoen kweekt een dikke huid. Er is beter geen moment dan je kindertijd om dat te leren. En als je kan oefenen op een broer of zus is dat alleen maar beter.

4. … het stoomt ze klaar voor een glansrijke carrière

Wat hebben strafpleiters, literair agenten, politici en CEO’s allemaal gemeen? Ze excelleren in de kunst van de overredingskracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom het juist goed is om broertjes en zusjes met elkaar te laten ruziën
Sluiten