Redactie
Redactie Beauty 8 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Brunettes zijn aantrekkelijker, intelligenter en er is meer!

Brunette zijn heeft nogal wat voordelen, zo blijkt uit enkele wetenschappelijke onderzoeken. Famme’s Inge zocht het uit, totaal niet bevooroordeeld met haar bruine lokken.

Toen ik veertien was, begon ik met het bleken van mijn haar. Daar staat expres niet ‘blonderen’, want voor een fatsoenlijke kapper was mijn zakgeld van vijf gulden per week uiteraard niet toereikend. Gelukkig kon ik goed uit de voeten met de peroxideflesjes van de HEMA (1,75 gulden) en bleekwater uit de schoonmaakkast (gratis).

Alles om maar geen bruin haar te hebben, want daar was ik dus helemaal niet blij mee. Jaloers keek ik naar mijn zus die dankzij de genen van papa een mooie donkerblonde coup had, terwijl ik – dank je, mam – met van dat diepbruine spul opgezadeld zat. Maar na een paar weken intensief losgaan met peroxide, bleekmiddel en mijn haar vol in de zon laten opdrogen, was het me gelukt: ik was blond. Hallelujah. Dat het me voor de meter niet stond, dat m’n wenkbrauwen gewoon bruin bleven, had ik geen rekening mee gehouden. En dat m’n haar eigenlijk meer rossig dan blond geworden was, zag ik zelf gelukkig niet.

Brunettes have more fun

Na een paar jaar kwam ik weer bij zinnen. Gelukkig maar, want het leven als brunette is eigenlijk ontzettend leuk, niet in het minst door onderstaande wetenschappelijk bewezen feiten.

1. Bruine mensen worden minder snel grijs

Om maar meteen met een hele fijne te beginnen. En als je dan eenmaal grijs begint te worden, kan het meer dan tien jaar duren voordat de ‘vergrijzing’ op je hele hoofd zichtbaar is.

2. Mannen vinden brunettes aantrekkelijker

Natuurlijk, dit is er eentje in de categorie: zoveel onderzoeken, minstens zoveel verschillende conclusies, maar dat maakt voor het verhaal even niet uit. Ik wijs graag terug naar een onderzoek dat in 2011 in Engeland werd uitgevoerd, waarbij mannen op basis van foto’s van vrouwen met blond, bruin, rood en zwart haar moesten aanwijzen welke ze het aantrekkelijkst vonden. Voilá, de bruine wonnen glansrijk.

3. … en intelligenter

Uh, ja, dat is er zo’n stigma dat wellicht allang ingehaald is door de realiteit, maar vooruit – datzelfde onderzoek wijst uit dat mannen over het algemeen nog steeds van mening zijn dat vrouwen met donker haar per definitie intelligenter en competenter dan blonde dames.

4. Kortom: lange termijn materiaal

Ander onderzoek wees uit dat mannen over het algemeen meer geneigd zijn monogaam te zijn in een relatie met een brunette, dan als ze verkering hebben met een blondine.

5. Tatoeages staan beter bij bruinharigen

Hmmm, over de wetenschappelijkheid van dit onderzoek valt (tevens) zeker te twisten, maar de resultaten wezen uit dat mensen over het algemeen tatoeages mooier vinden staan bij vrouwen met bruin haar, dan bij vrouwen met blond of rood haar.

6. Hoe meer melanine (pigment), hoe bruiner je haar

Feit: hoeveel melanine je hebt, is genetisch bepaald. Hoe meer je ervan hebt (en hoe actief dat pigment is), hoe donkerder (bruin) de kleur van je haar.

7. Mensen met bruin haar worden over het algemeen sneller bruin

Als je dat belangrijk vindt, is dat mooi meegenomen. Overigens kunnen blondines vaak ook prima kleuren door de zon, wat helaas niet gezegd kan worden van roodharigen. Voor iedereen geldt: smeer je goed in, want vatbaar voor huidkanker zijn we helaas allemaal, ongeacht huidkleur.

Helaas, er zijn ook enkele nadelen aan het bruinharig zijn, we vermelden het even:

1. Brunettes hebben meer moeite te stoppen met roken

Bizar: er is een verband tussen stoppen met roken en je haarkleur. Dat schijnt te komen door het eerder genoemde melanine-goedje dat ervoor zorgt dat onze lever nicotine niet snel afbreekt. En hoe langer nicotine in je systeem blijft, hoe groter de kans dat je nog een sigaret wil. Voor mij persoonlijk verklaart dit een hoop.

2. En ze hebben wel vaker last van haaruitval

Nu we het toch over de downsides hebben – hier is er nog eentje: brunettes hebben meer kans op haaruitval. Doordat bruin haar vaak grover en dikker is, heb je feitelijk minder lokken. Dat betekent dat wanneer een haarfollikel sterft, de dunne plekken duidelijker zichtbaar zijn. Van alle vrouwen met haaruitval is maar liefst meer dan de helft brunette.

Haar of geen haar: wist je dat vrouwen kale mannen sexier, sterker en mannelijker vinden?

Bron hoofdfoto: StyleCaster

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Brunettes zijn aantrekkelijker, intelligenter en er is meer!
Sluiten