Baas boven budget: 5 Manieren om te besparen op kinderkleding
Als er één vaste kostenpost is dat veel geld kost, dan zijn het de kinderen wel. Kinderen groeien harder dan dat onze portemonnee diep is en ook al gunnen we ze de hele modewereld, kinderkleding is vaak onnodig duur. Dus alles wat je hierop kan besparen? Top! En geen zorgen, deze tips zijn in ieder geval gratis.
Je ziet de binnenkant van de plaatselijke kinderwinkel vaker dan je eigen partner als je kleine kinderen hebt. Om de haverklap moet er weer een te kleine spijkerbroek worden vervangen. Besparen op kinderkleding is dus niet alleen geld technisch gezien slim, als je het slim doet bespaar je er ook nog eens tijd mee.
Eerlijk: stiekem willen we dat die koters van ons er ook nog een beetje leuk (oké, oké, in ieder geval schoon) bij lopen. Dus je hebt ook geen zin om elke dag tegen dezelfde K3-tutu aan te kijken terwijl je aan het besparen bent op kinderkleding. Gelukkig zijn er genoeg slimme keuzes te maken.
Facebook-groepen
Marktplaats kennen we allemaal en op Facebook zijn er heel veel ‘gratis weggeefhoeken’ en groepen te vinden waar spullen worden verkocht. Maar er bestaan ook veel Facebookgroepen speciaal voor moeders en/of ouders die babyspullen, maar ook kinderkleding verkopen. Er zijn zelfs speciale groepen voor specifieke merken zoals Zara of Scandinavische kinderkleding. Er zit hoe dan ook iets van jouw smaak tussen deze groepen en het excuus dat tweedehands kinderkleding niet hip of mooi is? Dat gaat niet meer op.
Tweedehands
We zeiden het al hierboven, maar tweedehands kinderkleding scheelt enorm in de kosten als het aankomt op kinderkleding. Zeker als je kinderen nog klein zijn, is het zeker de moeite waard om tweedehands winkels af te struinen of online kinderkleding te scoren, bijvoorbeeld via United Wardrobe of Tweedehandjes.
Check ook bij nichten, neven, zussen of broers of zij niet misschien een hele vuilniszak vol kinderkleding op zolder hebben staan. Even wassen, selecteren wat je mooi vindt en je hebt zo een hele garderobe bij elkaar.
Koop op de groei
Luister nou eens naar grootmoeders tips en koop kinderkleding altijd op de groei. Dat is niet alleen beter voor je portomonnee op de lange termijn, maar ook goed voor het milieu. Als jij elke week in de goedkoopste kledingketens voor 50 euro aan jasjes en broekjes scoort die volgende maand al te klein zijn. Daar wordt jij als moeder, maar ook Moeder Natuur niet blij van.
Als je kleding op de groei koopt, kun je namelijk investeren in goede (eventueel duurzame) merken zodat de kleding ook nog eens lang mooi blijft en je niet elk half jaar opnieuw de pinpas moet laten zwaaien. Een kinderspijkerbroekje van een paar tientjes klinkt veel, maar als je de pijpen de eerste jaren omslaat en de taille iets inneemt, kan het jaren mee.
Spijkerbroeken, vestje en ook truien kun je perfect op de groei kopen. Laat een handige oma of tante de kledingstukken innemen, zodat je deze later weer kan uitleggen als je kind groeit.
Koop niet te veel babykleding
Vooral babykleding is heel verleidelijk om te kopen, vanwege het hoge schattigheidsgehalte, maar slim is het niet. Drie keer knipperen en nog voor de kraamhulp de deur uit is, is je baby alweer uit alles gegroeid. Zonde! Lees dit even hardop voor met een bejaard stemmetje.
Voor jouw baby garderobe heb je echt niet zoveel nodig. Sterker nog, daar is dit simpele rekensommetje van ons zusje Famme Baby voor bedacht. Met deze aantallen in gedachten kun je heel gericht cadeautjes vragen voor je babyshower, maar kun je jezelf ook streng toespreken als je zogenaamd twijfelt of je niet echt dat vierde joggingsbroekje met streepjes nodig hebt.
Hergebruik kinderkleding
Er komt een moment, vlak voor het moment dat de gaten in een broek vallen waar geen gaten in horen, dat je kind echt uit een bepaald kledingsstuk is gegroeid. Al hoeft dat niet te betekenen dat die broek rijp is voor de kliko.
Probeer uit de box te denken en van een broekje een leuk knutselschort te maken of maak van een oude pyjama een knuffelbeest. Door een kledingstuk nieuw leven in te blazen, voelt het niet zonde als het te klein wordt voor je kind om te dragen.