Marleen Staal
Marleen Staal Relatie 19 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Hoe organiseer ik een budget bruiloft: de trouwdatum én de gasten

Beyoncé, ring the alarm en luidt de trouwklokken, want er gaat één trouwen: jij! Het feest der feesten laat zich natuurlijk niet zomaar organiseren. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn – trouwen in Italië of in een jurk van vier ruggen – is jouw budget dat misschien niet. Gelukkig gaan de woorden ‘budget’ en ‘bruiloft’ perfect hand in hand samen. Van de ceremoniemeester vragen tot het altaar, met deze budgettips wordt het gegarandeerd jouw droomdag.

Gooide ik je in het eerste artikel al dood met tips waar je überhaupt moet beginnen als die ring net om je vinger is geschoven, in dit artikel komen we weer een paar stapjes dichterbij het altaar. Wat namelijk nét ietsje belangrijker is dan je jurk – we know, dit is een big deal maar er is meer, beloofd – er komt geen bruiloft als je geen trouwdatum, locatie én de hoeveelheid gasten weet. Dit is namelijk De Heilige Drie-eenheid. Sla maar alvast dat kruisje en begin met bidden, want hier zul je belangrijke keuzes in moeten maken.

De trouwdatum

Te beginnen met de eerste heilige graal: de datum waarop jullie trouwen. Eigenlijk ligt het eraan wat je belangrijker vindt: trouwen op een specifieke datum of trouwen op een specifieke plek. Als je je graag wilt laten leiden door een trouwdatum, houd er dan wel rekening mee dat sommige locaties je graag wilt op deze datum al bezet zijn. Dus pin je niet vast op één datum, maar verspreid je kansen door ook een twee of derde datum te hebben.

Heb je geen specifieke datum in gedachten, dan kun je kijken welk seizoen je voorkeur heeft. Trouwen in de winter of herfst kan goedkoper zijn dan in de zomer of lente, simpelweg omdat deze laatste twee gewilde maanden zijn om in te trouwen. Elk seizoen heeft zo zijn eigen sfeer en bepaalt dus ook wat je bruiloft uitstraalt. In de winter kun je bijvoorbeeld gaan voor een lekkere kerstmarkt vibe en als je trouwt in de zomer, why not een klein festivalletje organiseren?

Skip belangrijke data

Trouwen op 4 of 5 mei is misschien niet heel verstandig. Sterker nog, op feestdagen of speciale vrije dagen houden sommige trouwlocaties hun deuren misschien wel dicht. Behalve rekening houden met feestdagen, wil je misschien ook niet op je eigen verjaardag trouwen of op de trouwdag van je beste vriendin. Kortom: schrijf naast het seizoen ook op welke data je in dit seizoen absoluut niet kan en je bakent het zoekgebied steeds meer af. Maar let wel: als jij heel graag op 14 juni wil trouwen, maar dan gaat net de lover van je beste vriendin naar een voetbalwedstrijd: jammer dan. Je hoeft niet met de kleinste details rekening te houden. Het is immers jouw – eh, sorry JULLIE – dag.

Splits je trouwdatum op

Heb je – net als ik – niet een enorm budget om te verkwisten? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je trouwdatum op te splitsen in twee dagen: één waarop je trouwt en één dag voor een kleine ceremonie en het feest. Voordeel hierbij is dat je op maandag ‘even’ gratis kan trouwen op het stadhuis en de dag erna een enorm feest met een kleine ceremonie vooraf geeft de trouwlocatie die je in gedachten hebt.

De gasten

De hoeveelheid gasten die je uitnodigt op jullie trouwdag hangt af van hoeveel mensen je eigenlijk aardig vindt (wil je écht die zure augurk van een oudoom erbij hebben?) en wie je haat. Nee, zonder dollen: op jullie bruiloft hoef je met niemand rekening te houden behalve jezelf. Trek je dus niks aan wie je misschien op de lange tenen trapt door geen uitnodiging te sturen, maar blijf bij jezelf wie jij echt bij deze dag wilt hebben. Het is immers een heel intiem moment. En zo’n zuurpruim waar je niks mee deelt behalve wat achterstallig DNA, die wil je er misschien liever niet bij hebben.

Hoeveel gasten

Noteer je eerst jullie beste vrienden, de naaste familie die je ook echt spreekt en kijk daarna past of je nog ruimte hebt om verdere kennissen uit te nodigen. Mensen die je vaak spreekt en die je aan het hart gaan zijn ook de mensen met wie je zo’n belangrijke dag wilt delen. En die oude vriend van je opleiding die je sporadisch spreekt via Facebook, zou jij je wel geroepen voelen om naar zijn bruiloft te gaan als het kon? Blijf dus dicht bij jezelf en houd geen – ik herhaal geen – rekening met anderen.

Aan tafel

Je budget valt of staat bij de hoeveelheid gasten die uitnodigt. Een grote bruiloft betekent immers meer mondjes om te voeden. Al hoeft het niet te betekenen dat wanneer je 200 mensen uitnodigt, je ze ook allemaal aan een lange tafel moet proppen. Sterker nog, je kan bijvoorbeeld onderscheid maken in dag- en avondgasten, de zure tantes bewaren voor alleen de receptie of alleen dineren met alle ouders, zussen of broers en de getuigen.

Het feest

Kijk goed hoeveel van je budget je hebt te besteden aan eten. En ook hier geldt: kijk wat je zelf graag wilt. Jammer dat iemand zich gepasseerd voelt als hij of zij niet aan kan schuiven, maar het feest is immers waar het allemaal om draait en daar kun je naar hartenlust mensen voor uitnodigen. Zeker als je goede barafspraken maakt. Op je feest wil je misschien gasten die er ook echt een feestje van maken, terwijl op de receptie best even de buurman kan langswippen voor een borreltje. Het is een kwestie van de uitnodigen goed opdelen in de juiste stapeltjes en iedereen de juiste uitnodiging geven.

Nu je al aardig op weg bent, zal het  ongetwijfeld jeuken om verder te gaan met je trouwplanning. Volgende maand lees je alles over het bepalen van je perfecte en budgetvriendelijke trouwlocatie.

Marleen zal je aankomende maanden meenemen in haar voorbereidingen van haar eigen budget bruiloft. Houd de website dus goed in de gaten voor meer budgettips en handige trouwweetjes.

Lees meer over een budget bruiloft organiseren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme