Marleen Staal
Marleen Staal Work & Life 17 jan 2019
Leestijd: 6 minuten

Hoe organiseer ik een budget bruiloft: waar begin je?

Beyoncé, ring the alarm en luidt de trouwklokken, want er gaat één trouwen: jij! Het feest der feesten laat zich natuurlijk niet zomaar organiseren. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn – trouwen in Italië of in een jurk van vier ruggen – is jouw budget dat misschien niet. Gelukkig gaan de woorden ‘budget’ en ‘bruiloft’ perfect hand in hand samen. Van de ceremoniemeester vragen tot het altaar, met deze budgettips wordt het gegarandeerd jouw droomdag.

Voor het perfecte sprookjeshuwelijk heb je geen rijke prins op een wit paard nodig. Hoewel je van de gemiddelde bruiloft in Nederland vier keer op wereldreis kan, hoef je niet krom te liggen voor deze ene dag. Nu heb je misschien spijt dat je niet echt goed gespaard hebt (c’est moi!) voor je bruiloft, maar ik verklap je een geheim: bésparen op je bruiloft is nog veel slimmer. Al moet je dit wel slim aanpakken.

Ik ben misschien geen weddingplanner, maar ondergetekende (Marleen Staal, 27 jaar en verloofd) is wel heel goed met koopjes, budgetteren én plannen. De perfecte mix om mijn eigen budget bruiloft te organiseren. Met mijn reis naar het altaar hoop ik komende maanden andere bruiden to be te inspireren om verder te kijken dan hun portemonnee diep is. En wie kan je beter op weg helpen dan iemand die zelf middenin de trouwboeken zit? Dus laten we maar beginnen bij het begin.

Het begin

Goed, was het op de knieën gaan de grootste drempel die genomen moest worden, het échte werk gaat nu pas beginnen. Het plannen van je bruiloft. Dat gaat eigenlijk niet heel anders bij een budget bruiloft dan bij een ‘gewone’. Zo’n groot feest op poten zetten kun je niet alleen, ongeacht wat voor bruiloft je in gedachten hebt.

Bruiden met meer geld op de bank huren een weddingplanner in. Iemand die elk detail van de bruiloft met je doorneemt en voor je regelt. Al vraagt zo’n persoon natuurlijk ook het nodige uurloon. Het eerste waar je dus op kan besparen is het aanstellen van iemand die je helpt bij het plannen. In Nederland is het bijvoorbeeld heel gewoon om daarvoor een ceremoniemeester  te vragen.

Ceremoniemeester

De ceremoniemeester is vaak een persoon die jou en je partner redelijk goed kent en aan wie je deze belangrijkere taak ook durft toe te vertrouwen. Ceremoniemeester zijn is een eer. Je betaalt deze persoon – in tegenstelling tot een weddingplanner – niet en is daarom een goedkopere oplossing dan een weddingplanner. Al is een bedankje in de vorm van een wellnessbon of een weekendje weg na het harde werken altijd een mooi gebaar zodra de bruiloft is afgelopen.

Vergeet bij het aanstellen van een ceremoniemeester niet te vragen of deze persoon het ook echt graag wilt. Benadruk dat weigeren ook mag, want het plannen neemt namelijk wel wat tijd in beslag. Ook op de dag zelf. Goede vrienden wil je misschien de hele dag dicht bij je hebben, maar een achternichtje vragen die je één keer per jaar ziet, is weer het andere uiterste. Kortom: maak een lijstje van potentiële kandidaten en laat je hart spreken bij wie je het fijnste gevoel hebt. Het is immers een grote dag in je leven.

Inspiratie op doen

Als je de ceremoniemeester eenmaal hebt gevraagd, is het tijd om je dromen op papier te zetten. Misschien was je er stiekem al jaren geleden aan begonnen of heb je al een compleet trouwboek liggen. In dat geval: tijd om die tevoorschijn te halen.

Voordat je ook maar een locatie of afspraak kunt maken bij de trouwjurkenboer, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen wat jouw ideeën zijn over jou grote dag. O ja, en die van je aanstaan (sorry). Een moodboard helpt je al deze gedachten te visualiseren. Dat kun je lekker ouderwets doen met tijdschriften en een groot stuk karton, maar anno 2019 is Pinterest toch wel je beste vriend.

Simpel gezegd is Pinterest een online prikbord waar je plaatjes kan bewaren. Je kan tegenwoordig zelfs ‘geheime’ borden aanmaken, die verder niemand kan zien behalve jij. Krijg je ineens in de rij voor de kassa een grandioos idee voor De Jurk, dan kun je dit gelijk via de app opslaan op je Pinterest-bord. En dat is helemaal gra-tis.

Tip: maak verschillende borden voor verschillende aspecten van je bruiloft. Van taart ideeën tot de jurk en van de tafelschikking tot het dansfeest.

Laat de planning nog even los

Logisch dat je gelijk een hele planning wil maken, maar zonder inspiratie kom je niet heel erg ver. Neem het van deze ervaringsdeskundige aan: je kan behoorlijk overwhelmed raken als je dezelfde avond van het aanzoek gelijk op Google naar locaties gaat zoeken. Die prijzen! Voor zo weinig gasten! Is dit alles wat er is? Ik wilde me spontaan ter plekke laten trouwen door het meisje van de housekeeping van onze vakantievilla en van het geld dat een bruiloft kost op reis gaan. Kortom: paniek om geld en regeldingen.

Dus laat je hoofd de eerste dagen lekker tollen en begin daarna bij de eerste stap: inspiratie op doen. Denk nog niet in geld of budgetten. Volg Instagram-accounts over trouwen, bestook Pinterest met al je zoekwoorden en sla een flink bundeltje trouwtijdschriften in.

Bovendien is het ook heel leuk om samen met je partner te sparren hoe jullie je grote dag zien. Laat je door je planning en budget niet tegenhouden groots te dromen. Je kunt het misschien niet allemaal waarmaken, maar zo wordt wel duidelijk wat jullie smaak is. Pas dan kun je verder kijken wat er allemaal voor nodig is om je ideeën om te zetten in echte plannen.

Bepaal je budget

Tot zo ver heb je nog een enkele euro hoeven uitgeven voor jouw budget bruiloft. Maar het bepalen van dat budget is wel heel belangrijk. Weten wat je kan en wil uitgeven, helpt je al jouw toffe ideeën te categoriseren: ideeën die realistisch zijn en hersenspinsels die je beter uit je hoofd kan zetten. Als je maar een paar duizend euro te besteden hebt, dan is trouwen op een strand op een Grieks eiland misschien te hoog gegrepen. Maar trouwen op het strand ergens in Zeeland? Dat kan misschien weer wel.

Tip: Open met je lief een spaarrekening waar jullie vanaf nu elke maand een X bedrag opzetten voor de bruiloft. En heb je financiële meevallers? Die kunnen gelijk in de trouwpot. 

Voor de ceremoniemeester is het ook erg handig om te weten wat er maximaal kan worden gespendeerd en in welk thema je wilt trouwen. Een ceremoniemeester is – naast je toekomstige hubby of wifey – je ultieme sparringspartner, dus deel jouw grootse dromen. Een ceremoniemeester kan met zijn of haar objectieve blik helpen deze te verwezenlijken of goede alternatieven te verzinnen.

Nu je al aardig op weg bent, zal het  ongetwijfeld jeuken om verder te gaan met je trouwplanning. Volgende maand lees je alles over het bepalen van je trouwdatum en de bruiloftsgasten.

Marleen zal je aankomende maanden meenemen in haar voorbereidingen van haar eigen budget bruiloft. Houd de website dus goed in de gaten voor meer budgettips en handige trouwweetjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe organiseer ik een budget bruiloft: waar begin je?
Sluiten