Marleen Staal
Marleen Staal Kids 9 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Baas boven budget: 6 DIY manieren om kinderkleding te hergebruiken

Kinderen betekenen vaak chaos, maar van één ding kun je altijd zeker zijn: ze groeien sneller dan hun kledingkast aan kan. Dat betekent dat je soms met enorme bergen kinderkleding zit die niet meer kan worden gedragen. Ben je een beetje creatief? Gooi dan niks weg, maar gooi jezelf op de bank met naald en draad.

Kinderkleding hergebruiken is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook het milieu help je er een handje mee. Het is zonde en slecht voor Moeder Aarde als kleding regelrecht de prullenbak in verdwijnt als je er niets meer mee kan. Kapotte kleding kun je makkelijk nieuw leven in blazen. Enorm handig als je op de kleintjes moet letten. En dan bedoelen we niet die ronddartelende kindertjes in de huiskamer.

Poppenkleertjes

Oude babykleding kun je heel makkelijk gebruiken als poppenkleertjes. Speelt je kind graag met poppen en zeurt hij of zij altijd om nieuwe poppenkleertjes? Duik dan eens even in de oude doos met babykleren. Naai een stuk elastiek in de zoom van broekjes en rokjes zodat ze passen om een poppen lijfje en neem rompertjes aan de zijkant in met wat steekjes van boven naar beneden.

Oud t-shirt als nieuw

Neigt het lievelingsshirt van je kind een beetje naar een crop top, maar zit -ie voor de rest nog prima? Verleng het T-shirt dan door er een randje aan te naaien. Knip van een oud kanten gordijn een leuk lief randje of van een oude spijkerbroek een stoer spijkerrandje. Naai dit vast aan de zoom van een oud T-shirt en hij kan gewoon weer gedragen worden.

diy kinderkleding

Stoffen vlaggetjes

Is er kinderkleding kapot? Knip de kapotte delen weg en knip uit de goede stukken kleine driehoekjes. Zoom de randen eventueel om en naai (of plak met textiellijm) de driehoekjes vast aan een lang touw. En voila, je hebt een mooie decoratieve slinger voor in de kinderkamer. Maar je kan zo’n slinger ook weer gebruiken bij verjaardagen of als je een tuinfeestje organiseert. DIY’en is een feest, letterlijk.

Quild of kleed

De gouwe ouwe van onze oma’s: maak een quild. Verzamel alle oude kledingstukken die hebt, selecteer ze op kleur en knip allemaal gelijke vierkantjes. Houd er rekening mee dat de lapjes elkaar letterlijk overlappen bij het aan elkaar naaien dus knip de vierkantjes liever te groot dan te klein. Naai alle vierkantjes aan elkaar en gebruik eventueel een oud laken als achterkant wanneer je quild klaar is.

Je kan van oude kinderkleding ook lange repen stof knippen die je weer kan vlechten tot een kleedje. Naai de lange vlechten aan elkaar in een vorm die jij mooi vindt. Dat is nog eens een vrolijke toevoeging voor de kinderkamer!

diy kinderkleding

Van pyjama naar knuffel

Van een oud pyjamaatje kun je heel makkelijk een knuffel maken. Hier heb je alleen wel een pyjama voor nodig in de vorm van een onesie. Knip de armen van het pyjamaatje net onder de oksels af.  Knip vervolgens de mouwen er vanaf (bewaar het stukje stof dat je overhoudt), naai de armsgaten bij de polsen dicht en vul de armpjes met watten. Naai de bovenkant ook dicht. Vul dan het onderste gedeelte van de pyjama dat je eerder had afgeknipt met watten en naai de broekspijpen dicht. Naai daarna de bovenkant dicht en naai de mouwen aan het lijfje dat is ontstaan. Maak van het stukje stof dat je over hebt een hoofdje door deze te vullen met watten. Naai deze vervolgens aan het lijfje en klaar ben je.

Jurkje? Rokje!

Is een jurkje te kort om nog te dragen? Knip de mouwen er vanaf, net onder de oksels, zoom de bovenkant om en rijg hier een elastiek doorheen. In een handomdraai heb je een rokje gemaakt die weer volop gedragen kan worden.

diy kinderkleding

Van trui naar gymtas

Keer een oud shirt binnenstebuiten om en knip de mouwen er vanaf. Verwijder ook de boord van de hals zodat je een ronde hals krijgt. Knip vanaf de onderkant van het T-shirt een paar centimeter in de stof. Doe dit om de zoveel centimeter zodat er franjes ontstaan. Knoop deze franjes aan elkaar, keer het T-shirt weer van buiten naar binnen en als het goed is heb je nu een een katoenen tas. Ideaal voor gym- of zwemspullen of voor een dagje naar het strand. Hier kun je de complete DIY terugvinden.

Maillots worden sokken

Een te kleine maillot? Die tover je om tot hippe kniekousen. Knip de bovenkant (de kont) af van de maillot zodat je twee losse sokken krijgt. Zoom eventueel de bovenrand om en laat je kind ze dragen onder een leuk rokje of jurkje met stoere laarzen of schattige ballerina’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baas boven budget: 6 DIY manieren om kinderkleding te hergebruiken
Sluiten