Marleen Staal
Marleen Staal Lifestyle 15 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Baas boven budget: zo haal je alles uit de sale

Greep je weer mis tijdens de laatste sale? Geen zorgen, gelukkig is het in Nederland om de haverklap uitverkoop. En als echte Hollander wil je natuurlijk het onderste uit de koopjeskan halen en zoveel mogelijk scoren in de sale voor zo weinig mogelijk. Daar zijn een paar handige trucjes  voor. 

Wachten nog heel even

Het is heel verleidelijk om direct de kledingbergen in te duiken als de sale posters aan de deur hangen. Maar het is veel slimmer om nog even te wachten voordat je met je pinpas zwaait. Je kan er namelijk donder op zeggen dat de sale nog een paar weken zal duren en hoe langer je wacht, des te groter de kortingen zich opstapelen.

Vaak stunten winkels ook met extra korting op sales artikelen of kun je de ‘last chance’ items voor een prikkie meenemen. Ben je op zoek naar een bepaald kledingstuk en snak je al een tijdje tot deze in de sale komt? Dan kun je beter niet té lang wachten. De kans is groot dat -ie in de tussentijd wordt weggekaapt en dat is een risico dat je moet willen nemen.

Shop slim

Over verleidelijk gesproken: al die sale nodigt ontzettend uit om met tassen vol thuis te komen. En dan is de kans groter dat je ook een paar miskopen meeneemt. Om dat te voorkomen is het slim om voorafgaand aan de sale een lijst te maken met items in je kast die je moet vervangen, klassiekers die je nodig hebt en trend items die je graag wilt hebben. Zo kun je je beter focussen tijdens het winkelen en raak je niet afgeleid door spullen die je niet nodig hebt of diep van binnen niet  echt heel graag wilt.

Let daarbij ook goed op de kwaliteit van de kleding die je koopt. Hoe mooier het materiaal, des te langer je er plezier van zal hebben en hoe langer je ook kan genieten van jouw sale item.

Donderdag shopdag

De meeste winkels draaien flinke business in het weekend, wanneer de meeste mensen gaan schoppen. Neem een dagje vrij – als je een diehard bent – en ga op de dag dat de sale begint de winkels in. Dat is vaak op een donderdag. Lekker vlak voor het weekend.

Zo vermijd je niet alleen de drukte, maar heb je ook grote kans dat het item waar je je oog op hebt laten vallen, er nog in volle – eindelijk afgeprijsde – glorie hangt. Hoe je weet wanneer de sale begint? Sommige winkels kondigen het aan, maar je kunt het altijd even navragen in de winkel.

Gluren bij de Belgische buren

In België gelden andere wettelijke regels voor winkeliers en de uitverkoop. Daar is namelijk maar twee keer in het jaar de ‘solden’, oftewel: de uitverkoop. Deze is één keer in de winter en een keertje in de zomer. En dan gaan ook echt alle winkels he-le-maal los, want ze willen graag van hun oude collecties af. Out with the old, come in with the new. Mocht je in de Nederlandse sale misgrijpen, dan is het een dikke aanrader om een shoptripje naar Antwerpen te plannen met vriendinnen. Een paar uur in de trein en je staat zo op de Meire.

Check op foutjes

Kledingstukken die in de sale zijn, daar zijn er vaak nog maar een paar van. Of je hebt het laatste stuk in handen. Check daarom even of er kleine foutjes of vlekken in zitten of dat misschien de rits kapot is. Zo voorkom je niet alleen dat je iets koopt dat kapot is (en je niet kan ruilen, want het is was het laatste stuk), maar als het foutje zelf te maken valt kun je bij de kassa vragen om extra korting. Ideaal als je handig bent met naald en draad.  Enne, be bold! Niet bang zijn om korting te vragen, want vaak kan er wel iets van 10 of 15 procent extra van de prijs af.

Koop buiten het seizoen

Tijdens de kerstdagen of Valentijnsdag moet je geen sieraden kopen en een bikini vlak voor de zomer kopen, is ook niet slim. Tenminste, als je geld wilt besparen. De meeste kledingwinkels gooien bij de eerste herfstbui alle bikini’s in de sale bijvoorbeeld. En winterjassen na de winter kopen, is ook een aanrader als je kiest voor een tijdloos exemplaar dat volgend jaar ook nog hot en happening is.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat je sommige merken of producten nooit in de sale zal vinden, zoals designer items. Dan kun je wachten tot je een ons weegt en een ton op de bank hebt staan, maar zolang je naam niet Lil Kleine is, zal dat lang duren.

Tip: Wil je toch echt een keer een designertas of schoenen van een duur merk? Skip de sale en ga een hele dag los in een outletwalhalla zoals in Designer Outlet Roermond of BataviaStad.

Meer weten over budget?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme