Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 7 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo word jij pro in budgetteren, zonder dat je er gestrest van raakt

Budgetteren klinkt natuurlijk niet heel sexy en het staat vast niet bovenaan je prio-lijst, maar met een beetje controle over je impulsen kun je heel wat geld besparen. En geloof het of niet: controle hebben over je geld hoeft echt geen stress op te leveren.

Het begin al met het in zicht brengen wat er binnen komt en hoeveel er uit gaat. Breng je vaste lasten maandelijks in kaart als in huur, laat wat ruimte er tussen en schrijf vervolgens ook de overige kosten van die maand op, heb je deze maand een verjaardag waar je nog een cadeau voor moet kopen? Ga je op reis en wil je daar wat geld in stoppen? Schrijf het op. Volgens geldexperts zorgen deze manieren ervoor dat je budgetteren makkelijk onder de knie krijgt:

1. Bedenk een doel voor het geld wat je bespaart

Om het budgetteren minder stressvol te maken, helpt het om na te denken wat je wilt gaan doen met het geld wat je gaat besparen. Door dat te doen verdwijnt de focus van het verlagen van je uitgaven naar de positieve resultaten van budgetteren. Daarnaast is het eenvoudiger om je aan een budget te houden als je een duidelijk doel voor ogen hebt.

2. Houd een uitgavenboekje bij

Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van je uitgaven. Er zijn genoeg apps waar je het in kunt bijhouden, maar je kunt het natuurlijk ook met pen en papier doen. De meeste mensen onderschatten hoeveel geld ze iedere maand uitgeven. Als je het bijhoudt kan het je verbazen hoeveel je uitgeeft, en geeft het je ook sneller inzicht in waar je op kunt besparen.

3. Neem je besparingen ook mee in de uitgaven

Dit klinkt misschien wat gek, maar als je voor jezelf bedenkt hoeveel jij iedere maand wilt (en kunt) besparen, schrijf het dan ook op in je uitgavenboekje. Je zet het immers apart, dus wat dat betreft is het ook een soort uitgave. Haal het bedrag ook direct van je rekening zodra je salaris is gestort, dan staat het veilig nog voor je de kans krijgt om het uit te geven. 😉

9 Dingen die echt niet zonde van je geld zijn als je net moeder bent

4. Automatiseer je budgetteringen

Als dat mogelijk is natuurlijk. Dat soort taken zoveel mogelijk automatiseren, zal ook zorgen voor minder stress. Je kunt het bedrag dat je wilt sparen instellen als je telefoon, zodat iedere maand dat bedrag naar je spaarrekening wordt overgeboekt. Daarnaast zijn er ook apps die je een waarschuwing kunnen geven als je een budgetlimiet nadert.

5. Houd het simpel

Er zijn heel veel apps waar je in kunt werken, maar als dat allemaal iets te veel van het goeie is, kun je het ook simpel houden. Maak een basissjabloon (of haal die van het internet) die je inkomsten en uitgaven in kaart kunnen brengen.

6. Minder uitgeven, meer sparen

Dat klinkt natuurlijk best logisch, maar het is echt waar. Houd je er bijvoorbeeld van om eens in de zoveel tijd met je vriendinnen buiten de deur te lunchen en vind je het niet zo boeiend wat voor tv-abonnement je hebt? Dan is dat natuurlijk een gebied waar je op kunt besparen. Stel jezelf de vraag wat je elke maand voor datgene betaalt en of dat anders kan. Heb je echt Netflix én Videoland nodig? Of red je ook met één van de twee?

7. Begin klein

Om het budgetteren eenvoudig te houden, kun je klein beginnen. Kies iets uit waar je geld heen gaat en begin daar. Neem bijvoorbeeld lunch mee naar kantoor, in plaats van iedere dag broodjes buiten de deur halen.

8. Consistentie

Als je op consistente wijze met je spullen om gaat, kan het er voor zorgen dat je geld bespaart. Heb je een auto? Zorg dan voor een onderhoudsbeurt om de zoveel tijd. Routinematig onderhoud bespaart je geld – vooral op lange termijn, doordat het rampen helpt te voorkomen.

9. Pin maandelijks een bedrag waar je alleen maar aan mag komen

Als je verslaafd bent aan het gemak van je pinpas of creditcard, kan het hebben van alleen maar contant geld een goede oplossing zijn. Pin bijvoorbeeld je boodschappengeld in contanten, zo kun je goed zien waar je geld naartoe gaat. Je kunt er ook voor kiezen om een contant bedrag apart te leggen om te spenderen aan spullen – zoals eten of kleding – zo voorkom je dat je teveel uitgeeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme