Sterre Touw
Sterre Touw Algemeen 2 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Kinderen ontwikkelen zich beter als je dit wat meer toelaat

Vroeger speelden we als kind buiten tot de lantaarnpalen aan gingen en was het spelen niet klaar voordat we zo vies mogelijk thuis kwamen. Nu de aandacht tegenwoordig meer en meer naar nieuwe technologie gaat pleit vader Clint Edwards voor een toekomst waarin kinderen meer naar buiten worden gestuurd.

Blogger en vader Clint Edwards vertelt hoe hij baalt van het feit dat kinderen tegenwoordig nog maar weinig naar buiten gaan om te spelen. Vooral nu het in deze tijd van het jaar niet bepaald lekker weer is, blijven kinderen liever thuis met hun videogames of tablets.

LEES OOK: Forest School is precies wat we in Nederland nodig hebben (en dit is wat het inhoudt)

Buitenkind

‘Ik groeide op in de jaren negentig en als ik thuis kwam van school, dwaalde ik tot het donker werd over het weiland en langs de slootjes. De achtertuin was mijn paradijs en ik vond het heerlijk om buiten mijn energie kwijt te kunnen. Ik heb in die tijd zoveel geleerd. Ik heb mezelf uit de modder moeten redden, over rotsen geklommen en de tijd in kunnen schatten aan de hand van het zonlicht. En dat was geweldig’, vertelt Clint.

Voelen

‘Als je kijkt naar hoe kinderen nu worden opgevoed, merk ik dat er maar weinig aanraking is met de natuur. En met aanraking bedoel ik dat ze het zand, de modder en de viezigheid ook echt in hun handen voelen. Toen ik laatst mijn zoon naar de achtertuin stuurde om te spelen, gedroeg hij zich alsof ik hem het bos in had gestuurd en vroeg me zelfs of hij zijn tablet mee mocht nemen. Dat weigerde ik natuurlijk.’

Vies worden

Volgens onderzoek is het voor kinderen goed is om de natuur en de buitenlucht te kunnen voelen, zoals wij dat vroeger ook deden. Alles wat kinderen zien, horen, voelen, aanraken of zelfs ruiken, beïnvloedt hun hersenen en de manier waarop ze naar hun wereld kijken – inclusief het beeld over hun familie, buren, vrienden, klasgenoten en henzelf. Vies worden hoort daarbij.

LEES OOK: ADHD symptomen kinderen verminderen door buitenspelen, bevestigt nieuw onderzoek

Zintuiglijk spelen

Uit meerdere studies blijkt dat zintuiglijk spelen veel voordelen heeft. Een artikel uit het tijdschrift Developmental Science vertelt dat kinderen hun bord sneller leegeten als ze het eerst kunnen onderzoeken met hun handen. Ook helpt vies worden om het immuunsysteem te laten ontwikkelen. Juist als ouders hun kinderen weghouden van alles wat vies is, worden ze sneller ziek. Door zelf op onderzoek uit te gaan, ontdekken kinderen alles in hun eigen tempo en raken ze sneller aan dingen gewend. Hierdoor krijgt zowel de fysieke als mentale ontwikkeling een flinke boost. Leg de oude kleren dus maar klaar voor ze en stuur ze lekker naar buiten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen ontwikkelen zich beter als je dit wat meer toelaat
Sluiten