Jassen aan, de kou in! Buiten spelen in de winter is heel goed voor je kind

Het is winter, buiten is het koud en lekker op de bank tv kijken is veel aanlokkelijker dan buiten spelen. Toch is het goed voor je kind om ook in de wintermaanden lekker de deur uit te gaan.

Vroeger speelden  kinderen veel vaker buiten dan tegenwoordig en dat is zonde. Niet alleen omdat buiten het avontuur wacht in bomen, speeltuinen en speelveldjes. Het is ook zonde voor de gezondheid van onze kids om ze te veel binnen laten spelen.

Buiten spelen

Veel beweging is goed voor kinderen, dat weten we allemaal. Maar je kids vanachter hun iPad of Lego-bouwwerk vandaan trekken, is nog een hele klus op zich. Natuurlijk kan je kind ook binnenshuis aan beweging komen, de trap op en af rennen gaat op ten duur vervelen.

Het is daarom belangrijk om je kinderen te motiveren wat vaker een frisse neus te halen, en ja, ook in de winter. Ook al is onze eerste gedachte dat je ziek kan worden van de kou, binnenblijven zorgt er juist voor dat een griepje of verkoudheid lekker kan broeien en zich daardoor makkelijker kan verspreiden. Naar buiten gaan is dus beter voor je weerstand, zelfs in de kou.

Bovendien, als je kids te vaak binnenshuis spelen, lopen ze een flinke hoeveelheid zonlicht mis – zeker in de winter – en krijgen ze een tekort aan vitamine D en melatonine (waardoor je makkelijker in slaap kan komen).

Op zoek naar leuke buitenspelletjes om te doen? Dan zijn deze 7 tips iets voor je.

Rustiger en meer focus

Deze twee stofjes kunnen op deze manier het immuunsysteem negatief beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam eventuele virussen op te ruimen. Belangrijk is natuurlijk wel om je kind lekker warm ingepakt buiten te laten spelen. Tijdens het spelen zullen ze zweten en de koude lucht is dan verraderlijk.

Ook zijn verschillende kinderartsen het erover eens dat buiten bewegen kinderen kan helpen rustiger te worden. Simpelweg door het feit dat ze buiten meer de ruimte hebben om flink met ballen te gooien, ver te springen en lekker wild te kunnen zijn. Voor jou als ouder geeft het rust als je kind buiten al zijn of haar energie kwijt kan. Eenmaal binnen kunnen ze zich dan beter focussen op hun huiswerk, school of een moeilijke puzzel. Kortom: het brein proeft ook de voordelen van buiten spelen.

Vervang de schermen

Dus koppel je kind wat vaker los van alle apparaten in huis en vervang de schermtijd voor een (gezamenlijk) potje buiten spelen. Door er bijvoorbeeld een gezinsactiviteit van te maken, sla je twee vliegen in één klap. Jij en je kind(eren) komen toe aan dat dagelijkse uurtje beweging én je hebt even wat family time gehad. En dat is minstens net zo belangrijk.

 

Reageer op artikel:
Jassen aan, de kou in! Buiten spelen in de winter is heel goed voor je kind
Sluiten