Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 8 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Moeder: ‘Buitengesloten worden is rot voor kinderen, maar ook voor volwassenen’

Wanneer je moeder wordt, heeft dat ook effect op je vriendschappen. Je hebt misschien niet meer zoveel tijd voor je vrienden als voorheen, maar dat maakt het niet minder rot wanneer je merkt dat je vrienden jou opeens ook niet meer opzoeken.

Spontane plannen

Amber Leventry weet hoe alleen je je kan voelen als je net moeder bent en je kinderloze vrienden je opeens anders behandelen.

‘Ik hoorde van een vriend dat onze vriendengroep uit eten ging. Zowel ik als mijn partner waren niet uitgenodigd. Ik voelde me buitengesloten en het was klote. Een baby krijgen, betekende dat ik mijn tijd anders moest indelen. Spontane plannen waren eerder frustrerend dan opwindend.

Mijn vrienden wilden me niet kwetsen, maar de verschuiving in onze vriendschap deed wel pijn. Zij wilden geen onrealistische verwachtingen van de vriendschap hebben, ik wilde niet buitengesloten worden.

Moeder schrijft: ‘Ik heb het uitgemaakt met mijn beste vriendin’

Niet perfect

Soms komen mijn kinderen verdrietig uit school omdat een klasgenootje ze niet met hen mee liet spelen. Mijn eerste reactie is altijd beschermend: wié heeft mijn kinderen dat aangedaan?

Maar ik probeer ook te ontdekken of mijn kinderen niet mochten meedoen omdat ze zichzelf als eikels gedroegen. Mijn kinderen zijn ook niet perfect en het is niet onwaarschijnlijk dat ze iets deden waardoor vriendjes even geen zin in ze hadden.

Dat soort incidenten zijn onschuldig en komen voor in ieders leven. De ene keer is mijn kind degene die aan het kortste eind trekt, de volgende keer is mijn kind degene die (per ongeluk) iemand buitensluit.

Het leven is niet eerlijk. We kunnen niet met iedereen vrienden zijn. En soms maken wij of onze vrienden een besluit dat anderen kwetst.

Anoniem: ‘Ik stalk mijn vriend en zijn exen de hele dag en hij heeft niks door’

Vrede mee

Ik heb er vrede mee dat ik niet wordt uitgenodigd voor alle feestjes en etentjes. Ik heb er meestal vrede mee dat ik niet meer op de hoogte ben van de laatste nieuwtjes en roddels. Dat komt omdat ik vertrouwen heb in mijn relaties.

Eén gebeurtenis of persoon neemt de band met de persoon met wie ik had willen afspreken niet weg. En ter vergelijking: de tijd die ik met iemand doorbreng, betekent niet dat ik minder geef om een andere vriend.

Dat probeer ik mijn kinderen ook rustig bij te brengen. Maar omdat we mensen zijn met grote en complexe emoties, zullen we ons soms buitengesloten en vergeten voelen.

Buitengesloten worden is rot, maar we kunnen leren om het los te laten en verder te gaan.

Columnist Brenda: ‘Het is jammer dat wij vrouwen vaak zo kritisch naar onszelf zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme