Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 3 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: kinderen die veel buiten zijn hebben later een betere mentale gezondheid

Voor kinderen maakt het niet uit of het regent, sneeuwt of de zon schijnt: het liefst zijn ze buiten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar dan nog is het goed om als ouder genoeg tijd in de buitenlucht te besteden met je kroost. Nieuw onderzoek toont zelfs aan dat dat op latere leeftijd zorgt voor een betere mentale gezondheid.

Ook al woon je in de stad, samen met je kids het groen opzoeken en veel in de buitenlucht zijn is goed voor ze (en voor jezelf). Onderzoekers vonden het de moeite waard om daar aandacht aan te besteden en zijn tot een interessante conclusie gekomen.

Buitenlucht is goed voor je

We kunnen ons er natuurlijk wel wat bij voorstellen dat buiten zijn goed voor je is. We zoeken zelf ook de buitenlucht op als we hoofdpijn hebben of onszelf willen ontdoen van alle stres. Onderzoekers hebben in het International Journal of Environmental Health Research een nieuwe studie gepubliceerd die dat erkent.

De onderzoekers wilden weten wat de buitenlucht doet met een kind op latere leeftijd. Wat blijkt: hoe meer tijd je als kind spendeert in de natuur, hoe beter je mentale gezondheid is in latere stadia van je leven.

Het onderzoek

Volwassenen tussen de 18 en 75 jaar oud uit verschillende Europese steden werd gevraagd hoe vaak ze als kind in de natuur waren. Vervolgens moesten ze een psychologische test invullen over hun mentale gezondheid. Daaruit bleek dat volwassenen die als kind aanzienlijk minder tijd spendeerden in de natuurlijk vele male slechter scoorden met hun mentale gezondheid dan volwassenen die als kind wél veel buiten waren.

De conclusie

Dit is de conclusie die de onderzoekers trekken uit het onderzoek: “We kunnen concluderen dat wanneer kinderen in hun jeugd veel ervaring hebben met de natuur zij later in het leven een betere mentale gezondheid hebben. De volwassenen die meededen aan het onderzoek en daarbij aangaven dat ze veel buiten waren in de natuur scoorden namelijk daadwerkelijk hoger op de psychologische testen dan volwassenen die aangaven als kind niet veel in de natuur te zijn.”

Niet alleen is de buitenlucht goed voor je mentale gezondheid. Een ander onderzoek toont aan dat ook ADHD symptomen kunnen verminderen bij kinderen als je buitenspelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: kinderen die veel buiten zijn hebben later een betere mentale gezondheid
Sluiten