Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 9 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Waarom buitenschoolse activiteiten schrappen de beste beslissing ooit was’

Kinderen van basketbaltraining naar hockeywedstrijd en pianoles slepen: Margaret Alblas is er he-le-maal klaar mee.

Zomerrust

‘Eind augustus maakte ik de fout om m’n iPhone te pakken terwijl m’n kinderen van een schilderachtige steiger het water in sprongen. Mijn zomerrust was meteen gedaan toen ik tientallen mails met ‘SCHRIJF JE NU IN!!’ oppopten.

‘VERLIES JE PLEKJE VOOR PIANOLES NIET’

‘OP ONZE NASCHOOLSE CLUB LEERT JE KIND EEN CHOCOLADE-VULKAAN TE MAKEN’

Buitenschoolse activiteiten

Dus ik deed wat iedere moeder zou doen: in paniek raden. Ik veerde op uit m’n relaxte stoel en rende naar m’n man die op de steiger zat te vissen. ‘Niet meer vissen! We hebben een WiFi-hotspot nodig! De inschrijving voor buitenschoolse activiteiten is geopend!’

Mijn man deelde mijn gevoel voor urgentie niet. Hij hield voet bij stuk en weigerde een zomerse dag plezier maken in te ruilen voor het invullen van formulieren. Hij overtuigde me dat we het voor een keer zouden laten gaan.

Voetbalinschrijvingen

Dat deden we. We visten, zwommen, we genoten optimaal van de zomer. We negeerden de mails waardoor voor de eerste keer sinds onze kinderen op de basisschool zitten, we de deadline voor naschoolse clubjes en activiteiten misten. De vakantie was over en we keerden terug naar huis. We waren te laat met de voetbalinschrijvingen en daarna kon ik mezelf alsnog niet opbrengen de formulieren in te vullen.

Dus dat deed ik niet. Mijn kinderen deden voor de allereerste keer op de basisschool niet mee met voetbal.

Gedoemd

Toen kwamen de STEAM-mails. Naschoolse activiteiten die zich focussen op ‘Science, Technology, Engineering, Arts en Math’. Dé sleutel om je kind een succesvolle studie te laten volgen en toegelaten te worden op de meest vooraanstaande opleidingen. Daarop kon ik toch geen nee zeggen, en de studie van mijn kinderen gedoemd te laten zijn? (Spoiler alert: dat kon ik wel).

Ik had de smaak te pakken. Ik liet ook de piano- en vioolles schieten. Ik schreef mijn kinderen ook niet in voor therapeutisch paardrijden. Balletles? Ninjatraining? Nope.

Ik ben hier om je te vertellen dat we een heerlijke herfst hebben gehad.

Paniek

Nooit meer een middag wanhopig de jongste entertainen in een koude auto omdat de ander bijna klaar is met de dinosaurusclub. Nooit meer mijn niet-sportieve zoon op zaterdagochtend uit bed slepen voor voetbaltraining. Nooit meer ruzies over gedwongen uren oefenen op een muziekinstrument.

Ik weet wat je nu doet. Je bent in paniek. Je denkt nu: ‘Maar alle andere kinderen doen het wel en jouw kinderen lopen straks achter! Een muziekinstrument leren is nu misschien moeilijk, maar daar hebben ze later profijt van! Wat doe je dan? Gewoon niks doen?’

Dat doen we niet. Mijn grote man zit in het schooltheater en heeft een paar keer per week repetities. Eentje zit op hockey en de ander in de schoolband. En dan is er bijna ieder weekend ook nog een kinderfeestje.

We zijn nog steeds heel druk, maar niet meer belachelijk druk. We spelen veel samen, en niet alleen op schermpjes. De kinderen spelen samen. Ze spelen met lego, lezen veel meer. En ze ruzieën ook een stuk meer, dus het is heus niet alleen maar positief.

Ik probeer diep adem te halen. Ik voel nog steeds een ijzig steek als ik vriendinnen hoor vertellen dat hun kinderen Chinees leren en maak me zorgen of ik mijn kinderen wel genoeg levensskills meegeef terwijl ze een kartonnen fort bouwen in de woonkamer. Deze herfst houd ik voet bij stuk.

Herstart

Het is niet voor altijd. Mijn dochter klaagt dat ze deze winter geen muzikale voordracht mag doen. De middelste wil een achterwaarste salto leren en ik besef dat mijn capaciteit hem dit te leren in de woonkamer beperkt is. Mijn oudste zegt dat hij gitaar wil spelen. Ik heb het idee dat we komend voorjaar ons weer inschrijven.

Maar het is een geweldige herstart geweest. Het is een kans geweest om te ontdekken wat prioriteit heeft en wat we laten vallen. Het heeft ons tijd samen gegeven en ons eraan herinnerd hoe het is als ik niet iedereen de auto in hoef te manen. Dus terwijl ik zeker weet dat die dag eraan komt, ben ik heel blij dat we dat deze herfst alles aan ons voorbij lieten gaan.’

23 keer de allerleukste indoor herfstactiviteiten met kinderen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Waarom buitenschoolse activiteiten schrappen de beste beslissing ooit was’
Sluiten