Redactie
Redactie Kids 15 sep 2017

De scholen zijn weer begonnen: laat je kinderen zoveel mogelijk buitenspelen

Toegegeven, het weer van de afgelopen dagen nodigt er niet bepaald toe uit, maar het devies blijft: zodat het enigszins kan, laat je kinderen zoveel mogelijk buitenspelen. Ze hebben het ongenadig hard nodig.

De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat kinderen weer een groot deel van de dag in een klaslokaal doorbrengen. Logisch, zo werkt het nou eenmaal. Net zo logisch als dat veel ouders denken dat het bij thuiskomst lekker is als het kind even kan ontspannen en bijkomen van de schooldag achter een scherm. Terwijl de andere kant van het verhaal is dat een kind in de groei lang niet al zijn energie op school kwijt heeft kunnen raken, en daar misschien vaak meer behoefte aan heeft dan aan rust.

Buitenspelen versus binnen spelen

Een schokkend feitje: wist je dat het gemiddelde (Amerikaanse) kind gemiddeld 7 minuten per dag buiten doorbrengt versus 7 uur achter een scherm? Best wel onthutsend, niet?

Zeker als je bedenkt dat buiten zijn niet alleen lekker is voor kinderen (én volwassenen), maar ook intens nodig. Nog maar een paar feiten: van een wandeling in de natuur verbetert je korte-termijngeheugen met 20 procent. Door in het bos te wandelen zou bovendien het stressniveau verlagen. Nog zoiets: buitenlucht en alle bacteriën waar we buiten mee in aanraking komen, verhogen het immuunsysteem.

Minder allergieën en astma

Sommige onderzoeken beweren ook dat diezelfde bacteriën de kans op allergieën en astma bij kinderen reduceren. Ook de motoriek van kinderen die veel buiten spelen, is aanzienlijk beter ontwikkeld dan kinderen die diezelfde tijd voor of achter een scherm doorbrengen. Uiteindelijk zijn er nog talloze onderzoeken aan te halen die allemaal hetzelfde concluderen: door de buitenlucht kan de mens het best functioneren.

Kortom…
Ga. Naar. Buiten! Zeker nu de vakantie voorbij is, is het goed dat te blijven onthouden. Als het tenminste niet plenst van de regen.

Lees ook: Dit is waarom jongens in de klas meer zouden moeten bewegen

En als er echt niks anders op zit: 28 x dingen om thuis te doen als het regent

Child Mind Institute

Reageer op artikel:
De scholen zijn weer begonnen: laat je kinderen zoveel mogelijk buitenspelen
Sluiten