Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Kids 19 mei 2019

Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby.”

Onze columnist Pamela (26 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (27 jaar) en moeder van hun vier maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar ze momenteel voorbereidingen treffen om voor een paar jaar naar New York te verhuizen. Het bedrijf waar Sam werkt opent daar een distributiecentrum waarvoor ze de grote oversteek maken. 

Pamela schrijft wekelijks een column over haar ervaringen met het moederschap en het gezinsleven in een ander land. In deel 2 (deel 1 lees je hier) van haar columnreeks vertelt Pamela over de Bulgaarse gebruiken tijdens de kraamtijd.

Cultuurverschillen in de opvoeding

Nederland en Bulgarije zitten niet helemaal op één lijn wat opvoedingsstijl betreft. Sterker nog, ze zitten eigenlijk meer op twee aparte lijnen. Nog regelmatig beschouw ik met verwondering hoe kinderen hier worden opgevoed. Toen we naar Bulgarije verhuisden had ik me ingesteld op cultuurverschillen en was ik bereid me aan te passen. Maar dat mijn kind op een hele andere manier zou opgroeien, had ik niet helemaal ingecalculeerd. Heel veel dingen die ik tijdens mijn kindertijd als vanzelfsprekend beschouwde, zullen voor Joël compleet anders zijn. In mijn columns zal ik hier regelmatig op ingaan. Met deze keer het verschil in de invulling van de kraamtijd.

Kraamweek

Als in Nederland een kindje wordt geboren, is dat voor veel families de start van een volgeplande kraamweek. Op een rustmomentje in de middag na, komen er vaak hordes mensen over de vloer om gezellig beschuit met muisjes te eten. Iedereen is welkom om de ouders te feliciteren en de kleine te komen bewonderen. In Bulgarije gaat het net even anders. Als er een kindje wordt geboren, is het traditie de baby 40 dagen van de buitenwereld te houden. Op directe familie na wordt iedereen geacht op afstand te blijven om de baby te beschermen tegen ziektes. Sam en ik wilden een meer Nederlandse invulling van de kraamtijd. Dit leverde in sommige gevallen grappige situaties op.

Ongemakkelijk bezoek

Zo hadden we op een gegeven moment een groepje vrienden uitgenodigd toen Joël zo’n twee weken oud was. Eén van de meiden uit de groep was verbouwereerd toen ze dat hoorde en weigerde pertinent te komen. Toen haar vriend haar met een smoes mee had gelokt en ze dat pas doorhad toen ze al bij ons voor de deur stond, wist ze niet wat ze moest doen. Protesterend kwam ze binnen en ging ze zo ver mogelijk van Joël op de bank zitten. Toen we hem voor de grap ook nog eens direct in haar armen legden, wist ze helemaal niet meer waar ze het zoeken moest. Ze slaagde erin Joël ongemakkelijk zo’n halve meter van haar lichaam vast te houden en hem na een geforceerd lachje snel door te geven. Pas na het bezoek ontdooide ze enigszins, totdat haar moeder haar de volgende dag op haar kop gaf voor het bezoeken van zo’n jonge baby. We plagen haar nog steeds: elke keer als we haar zien, verzekeren we haar dat ze Joël gerust aan kan raken, hij is de 40 dagen immers gepasseerd.

Gulden middenweg

Ik beschrijf natuurlijk de verre uitersten in de culturen, maar er zijn grote verschillen tussen de twee landen. Wordt nog leuk, als na onze verhuizing naar New York volgend jaar de Amerikaanse wijze in de mix wordt gegooid. In elk geval levert het genoeg schrijfmateriaal op voor mijn columns. En voor Joël gaan we gewoon op zoek naar de gulden middenweg.

Meer lezen over de kraamtijd?

9 Dingen die echt niet zonde van je geld zijn als je net moeder bent

5 dingen die je denkt als je naar huis gaat met je newborn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: “In Bulgarije komt niemand de eerste 40 dagen in de buurt van je baby.”
Sluiten