Redactie
Redactie Kids 30 nov 2018

‘Ik weet niet wat ik moet met de buurvrouw die haar hond vernoemde naar mijn zoon’

Het duurde even voordat Nama en haar inmiddels ex-man een naam hadden gevonden voor hun zoontje. Toen ze er eenmaal een hadden, waren ze er allebei mee in hun nopjes. Tot de buurvrouw het ook een heel mooie naam bleek te vinden… voor haar hond.

Jongensnamen

‘Ik geef het niet graag toe, maar er zijn twee geweldige dingen die mijn ex-man voor me heeft gedaan: mij helpen het meest geweldige kind op aarde te zetten en dat kind een naam geven.

Het was een catastrofale avond in een Chinees restaurant. Ik was zes maanden zwanger en mijn man trok opeens een A4-tje met jongensnamen tevoorschijn. In de voorgaande maanden hadden we eindeloos veel meisjesnamen besproken. Dat brak ons bijna, want mijn man heeft nógal wat partners gehad voor mij. Ik dwong hem al hun namen te delen omdat hij op de achttiende verjaardag van onze dochter Susan onthulde dat hij ooit het bed had gedeeld met een Susan.

Hondennaam

Uiteindelijk kwamen we op de naam Bonnie. Toen maakte mijn man de fout met zijn grote mond de naam te delen met onze 7-jarige zoon. Die zei dat Bonnie een hondennaam is.

Gelukkig ontdekten we snel daarna dat we een jongetje verwachtten. Ik vond het moeilijk om tot een klein lijstje te komen omdat ik zoveel jongensnamen leuk vind. Ik wilde een traditionele, maar geen standaardnaam. Makkelijk om te spellen en zeker niet bijbels. Zijn tweede naam zou Indisch zijn, maar zijn eerste naam moest aan al die eisen voldoen.

Mijn man viste zijn lijstje weer uit z’n zak en toen ik keek, wist ik het meteen. De eerste naam op het lijstje was hem.

Winnie the Pooh

Wiston: vernoemd naar een van de grootste Britse minister-presidenten, Winston Churchill. Sterk, traditioneel, niet te gewoon, makkelijk om te spellen en niet bijbels. Perfect. Ik hield meteen van de naam en dat doe ik tot op de dag van vandaag. Veel anderen noemen hem Winnie of Win. Ik heb Winnie the Pooh geprobeerd toen hij nog een baby was, maar had een hekel aan die koosnaam.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leuk dat anderen koosnaampjes voor hem hebben. Zijn broer – degene die Bonnie stom vond – noemt hem Winnie en dat vind ik heel schattig. Maar ik niet. Ik ben zijn moeder. Ik hou zoveel van die uitgesproken naam dat hij voor mij altijd Winston zal zijn.

Gisteravond ontdekte ik dat ik niet de enige ben die de naam mooi vindt.

Mijn 11-jarige zoon en ik haalden boodschappen uit de auto toen we iemand zijn naam hoorden roepen. Herhaaldelijk en hard.

‘Winston! Winston! HIER KOMEN!’

Mopshond

Mijn zoon en ik keken elkaar half lachend, half in verwarring aan. Toen kwam onze buurvrouw, mevrouw S., de hoek om met een kleine mopshond in haar armen. ‘Oh hi!’, zei ze. ‘Raad eens wie dit is? Winston! Ik heb hem naar jou vernoemd omdat ik je naam altijd al zo mooi heb gevonden.’

Mevrouw S. was erg in haar nopjes met dat besluit en wilde duidelijk dat wij dat ook waren. Ik was stomverbaasd. Serieus, ik wist niet hoe ik hier op moest reageren.

Bezit

We waren zo verrast en voor een milliseconde wist ik niet of ik moest lachen of huilen. Maar natuurlijke lachte ik. Ik ben dol op de naam. Ik kan het niet vaak genoeg horen. En wat huilen betreft: dat doe ik niet om dingen die mij niks aangaan.

Want dat was precies wat deze situatie was: niet mijn zaak. Mijn buurvrouw heeft het recht haar puppy, kind of auto zo te noemen als zij wil.

Of het me nou hindert dat de buurvrouw en ik het moeten hebben over ‘Winston de hond’ of ‘Winston het kind’? Totaal niet. En als ik mijn jongetje op z’n knieën zie zitten terwijl Winston de hond over zijn gezicht likt, lijkt het erop dat hem ook niet kan schelen.

We bezitten geen namen. Ja, mijn zoon hoort bij mij. Maar hij is niet m’n bezit – en zijn naam al zeker niet. Winston de mopshond sluit zich gewoon aan in een rijtje van geweldige Winstons.’

Zou jij het erg vinden als iemand zijn huisdier vernoemd naar jouw kind? Praat mee op het Mama Forum!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Ik weet niet wat ik moet met de buurvrouw die haar hond vernoemde naar mijn zoon’
Sluiten