Melissa Eissens
Melissa Eissens Algemeen 10 feb 2018

Non-materiele cadeaus voor kinderen die ze geweldig vinden

De feestdagen komen steeds dichterbij en je kinderen hebben al bedacht wat er op het verlanglijstje voor sinterklaas of de kerstman komt te staan. Cadeautjes zijn leuk, maar deze veelbetekenende gebaren zijn nog veel leuker!

Heel veel cadeautjes onder de kerstboom, of in de zak van sinterklaas, ieder kind droomt ervan. Maar de werkelijkheid is vaak dat die cadeautjes leuk zijn voor even. De eerste weken zijn ze er nog weg van maar daarna verdwijnt het in de kast waar het alleen nog maar stof opvangt.

Zonde van het geld, en zonde van het gebaar. Want je wilt natuurlijk je kind iets bijzonders geven waar je kind lang aan terug zal denken. Deze 10 non-materiele cadeaus zijn perfect om deze feestdagen te geven:

1. Een kans om te helpen

Leer je kinderen dat er ook mensen op deze wereld zijn die het iets minder goed hebben, ook bij jou in de buurt. Maak ze enthousiast met het idee om iets te doen om deze mensen te helpen. Ga met de hele familie een dagje vrijwilligers werk doen, voor de ervaring én om te helpen.

Of kies een familie uit die minder te besteden heeft. Geef je kind(eren) een bepaald budget en laat ze cadeaus uitzoeken voor het andere gezin. Als ze op de feestdag bij het andere gezin aanbellen en de cadeaus mogen overhandigen, zullen ze zich speciaal voelen. Het andere gezin, maar jouw kinderen ook zeker. Ze zullen op deze manier altijd onthouden dat ze een gezin in nood kunnen helpen en beseffen hoe belangrijk en leuk het is om andere te helpen wanneer het kan.

2. Een les die ze willen volgen

Als je kind altijd al nieuwsgierig is geweest hoe het zou zijn om in een dansgroep te zitten, of om een schilderles te doen. Of misschien wel zitten vriendjes op paardrijden en heeft hij het hier thuis vaak over. Dan is kerst de perfecte tijd om je kind te verrassen met een les of cursus naar keuze. Het is niet alleen een leuke verrassing voor je kind maar het is ook leerzaam voor ze. Is je kind daarna super enthousiast en geniet je ervan om je kind zo gepassioneerd te zien over iets, dan kun je daarna altijd zelf nog beslissen of de lessen in het nieuwe jaar ook nog doorgaan.

3. Een abonnement op iets

Als je in de buurt van een pretpark, dierentuin, arena of museum woont is een seizoenskaart of abonnement een mooi cadeau voor de feestdagen. Je kind kan zo zijn favoriete plek zo vaak bezoeken als hij wilt en meerdere verschillende ervaringen beleven die hij de rest van zijn leven zal onthouden.

4. Een reis naar Disneyland

Dit idee is misschien iets meer aan de dure kant, maar we moeten eerlijk zijn, de herinneringen die daar gemaakt worden zijn onbetaalbaar. Verras je kinderen met een reis naar Disneyland (Paris) en neem ze mee in de eerst volgende schoolvakantie. Ze zullen al hun favoriete Dinsey karakters uit de films tegenkomen en mee op de foto gaan. Het is bijna onmogelijk dat een kind hier niet de tijd van zijn leven zal hebben. En de ouders trouwens ook!

5. Tickets voor een evenement

Een van de leukste cadeaus om te krijgen in je leven is een ticket voor een evenement waar je al zó lang heen wilt. Wie ziet jouw kind echt als zijn held? Of welke artiest wordt dagelijks op hoog volume over de speakers gespeeld? Je kind zal het geweldig vinden om zijn idool in levende lijve te zien.

Als het iets duurs is kun je overwegen om het samen te geven met de rest van de familie, opa’s en oma’s, tante of ooms. Nog leuker is om met ze alle te gaan, er een familie uitje van te maken.
Maak mooie foto’s voor in hun plakboek. Ze zullen er nog dagen lang over praten!

LEES OOK: Zelf Taaitaai poppen bakken met Sinterklaas (weer eens wat anders!)

6. Ga kamperen

Wat is er gezelliger dan met het hele gezin rond een kampvuur te zitten en marshmallows te roosteren. Dit is het ideale moment om te hechten als gezin, praat met elkaar, maak grappen en haal leuke herinneringen op. Neem genoeg lekker eten en spelletjes mee. Vergeet wanneer het donker wordt niet om vallende sterren te spotten.

Is het niet mogelijk om ergens naar toe te gaan met een tent en kampeerspullen? Zet de tent op in de achtertuin. Zorg dat je alles meeneemt naar buiten zodat je niet steeds weer terug het huis in hoeft te gaan, zo creëer je het echte camping gevoel. In plaats van een kampvuur kun je ook een barbecue gebruiken.

7. Een hele dag met pap en mam

Elk kind houdt van een beetje een op een tijd met hun ouders. En dit is nu precies waar de feestdagen om gaan, dus waarom er geen speciaal cadeau van maken? Plan een leuke dag in met je kind en laat hem zich de hele dag speciaal voelen. Het betekent meer dan je denkt voor hem om enkele uren onverdeelde aandacht van beide ouders te krijgen.

8. Eigen kunst laten maken

Als je in de buurt van een pottenbakkerij woont, ga er dan heen samen met je kinderen. Geef ze de mogelijkheid om daar zelf iets te maken. Het is sowieso iets wat eigenlijk elk kind eens zou moeten proberen. Het is juist zo leuk voor ze omdat ze hier hun creatieve kant naar boven komt. Ze mogen zelf iets maken wat ze mee naar huis kunnen nemen en gebruiken. Wat het ook is geworden, we kunnen natuurlijk alleen maar trots zijn op het zelfgemaakte kunstwerk.

9. Een bioscoopbon

Wie houdt er niet van een goede film avond? Neem je kind mee naar de film die hij al zo lang wilt zien. Zorg dat je genoeg lekker eten mee hebt of daar koopt. Wil je het nog net iets specialer maken? Je kunt ook je kind de kaartjes laten kopen, de popcorn en zelf een stoel laten uitzoeken. Een kind zal zich hierdoor speciaal en volwassen voelen

10. Een leuk feestje

Kinderen houden van cadeaus en feestjes, maar sla het cadeau gedeelte over. Organiseer een leuk feestje en vertel je kind dat hij zelf mag weten wie hij allemaal wil uitnodigen. Laat hem het helpen plannen, wat moet er allemaal voor lekkers gekocht worden en welke kleur ballonnen en slingers moeten er komen. Kies samen een thema en verstuur uitnodigingen. Je kan de uitnodigingen ook persoonlijk laten overhandigen door je kind, hierdoor zal hij echt beseffen dat het om zijn feest gaat en zich bijzonder voelen.

Wanneer je je kinderen ervaringen geeft in plaats van cadeaus, zullen ze geweldige herinneringen hebben om de rest van hun leven te koesteren.

LEES OOK: 10 tips om niet ziek te worden tijdens de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Familyshare

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Non-materiele cadeaus voor kinderen die ze geweldig vinden
Sluiten