Sherita Jager
Sherita Jager Work & Life 30 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Yes! Is dit rijmpje dé oplossing voor cadeaustress?

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent ellelange verlanglijsten, cadeaufolders en cadeaustress. Cadeaustress? Ja, want het perfecte cadeau voor onze kinderen vinden is nogal een opgave, blijkt elk jaar weer. Maar met deze gouden regel is de stress verleden tijd!

Minimaliseren en terug naar vier cadeaus

De invulling die je aan de feestdagen geeft verschilt per familie maar de essentie is hetzelfde: een gezellige tijd met elkaar doorbrengen. Toch komen er bijna altijd cadeaus bij kijken, en laat dat nu juist voor hoofdpijn zorgen! Maar dagen dat je winkels of websites afging om alles van die ellenlange verlanglijst te vinden, is verleden tijd. Minimaliseren, bewuster en bovenal gelukkiger leven is de nieuwe trend. Passend bij deze mindset geven ouders hun kinderen steeds vaker maar vier cadeaus: Something they want, something they need, something to wear and something to read. Dit mooie rijmpje is voor veel ouders de richtlijn voor het kopen van cadeaus.

Te veel cadeaus maakt je niet gelukkiger

Deze richtlijn is perfect voor ouders die niet te veel willen nadenken of het moeilijk vinden om beslissingen te nemen. Daarnaast hebben kinderen niets aan te veel speelgoed. Een rekensommetje gebaseerd op het concentratievermogen van jonge kinderen, laat zien hoeveel speelgoed kinderen nodig hebben. Tot 24 maanden is dat één derde van de leeftijd van het kind aan speelgoed. Een kind van twee heeft dus genoeg aan acht speeltjes!

Voor oudere kinderen geldt dit niet, maar ook deze groep heeft baat bij minder speelgoed. Minder speelgoed maakt kinderen creatiever en stimuleert de verbeelding. Zie het maar eens als een te volle kledingkast. Je weet van gekheid niet meer wat je moet aantrekken! En denk tot slot eens na, met hoeveel cadeaus speelt jouw kind écht? En kun jij je nog herinneren wat je hebt gegeven aan je kind? Minder is méér. Hoe ging dat rijmpje ook alweer?

9 gratis cadeaus waar je je kind dolgelukkig mee maakt

Something they want

Dit is iets wat een kind echt graag wilt. Een fiets, een nieuw spel voor de spelcomputer, blokken, een pop of een speelauto. Elk kind heeft wel iets waar hij warm voor loopt, een cadeau waarvan je zeker weet dat jouw kind het geweldig gaat vinden, iets dat bovenaan het verlanglijstje staat. Voor een kind dat nog niet kan praten is dit natuurlijk een ander verhaal, maar er is vast wel iets wat je zelf kunt bedenken voor je kind.

Something they need

Is er het afgelopen jaar iets kapotgegaan? Iets waar jouw kind veel mee speelde, van leerde, of iets dat hij vaak droeg of gebruikte? Wat mis jij zelf als ouder voor jouw kind? Denk aan iets wat jij graag wilt geven omdat het de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling stimuleert. Dat kan iets zijn voor de hobby of sport, of iets voor school.

Something to wear

In veel landen krijgen kinderen voor kerst en oudjaarsavond een nieuw outfit. Bij something to wear kun je dan dus denken aan een mooi outfit, een leuke pyjama, gave sloffen, een lekker buitenspeelpak of een mooie regenjas. Een extraatje dat niet per sé nodig is, maar wel fijn is om te hebben.

Something to read

Niet alle kinderen houden van lezen, maar toch is het goed om lezen te blijven stimuleren. Lezen is geweldig voor de ontwikkeling van het kind en voor de woordenschat, en het brengt ouder en kind dichter bij elkaar. Een boek voorlezen, samen lezen, nieuwe woorden uitleggen, of een gesprekje aangaan over het boek. Bij elke leeftijd is er wel een leuke activiteit om samen te doen.

Of toch nog een paar cadeaus extra?

Hoewel wij fan zijn van bovenstaande lijst, vinden wij toch dat deze vier cadeaus niet helemaal de lading dekken. Want tijdens de feestdagen gaat het vooral om samenzijn en delen, toch? Wij vinden van wel, en hebben daarom nog drie extra cadeaus bedacht die ook op de lijst mogen, en de feestdagen écht compleet maken: Somewhere to go, something to give and something to share, doesn’t sound that fair?

Kijk eens aan! Zo voorzie jij je kerstcadeaus van een mooie strik

Somewhere to go

Een gezinsuitje is misschien wel het mooiste cadeau dat je je kind kunt geven. Vraag jouw kind wat hij vorig jaar voor zijn Sinterklaas heeft gekregen, en hij weet het waarschijnlijk niet meer. Vraag hem wat jullie hebben gedaan tijdens het laatste dagje uit, en ze herinneren zich zelfs de details. Geef een dagje naar een pretpark, de dierentuin, een museum, of ga gewoon naar een leuke buitenspeeltuin of een kinderboerderij. Zorg ervoor dat het écht een familiedag wordt en maak het cadeau tastbaar door het te geven in de vorm van een kaart, een tekening of een foto. Succes gegarandeerd!

Something to give

Geef aan een goed doel vanuit de naam van je kind. Er zijn veel goede doelen die aantrekkelijke manieren hebben bedacht om ze te steunen. Adopteer een dier via Oxfam, of help een kind aan een winterjas via SOS Kinderdorpen. Je kunt het ook dichter bij huis zoeken en een donatie doen aan de voedselbank, de kinderboerderij, de kledingbank of de speel-o-theek. Het allerleukste is om dit samen te doen en jouw kind in dit proces te betrekken.

Something to share

Wij weten dat het bij de feestdagen niet alleen maar gaat om ikke, ikke en ikke, maar vooral voor kleine kinderen is het soms lastig om dat te onthouden. Logisch, als ze alleen maar cadeaus krijgen die ze zelf mogen houden! Een mooi cadeau is dan ook een cadeau dat gedeeld moet worden. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een polaroidcamera – samen foto’s maken! – of een gezinsspel om te spelen tijdens de kerstvakantie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Yes! Is dit rijmpje dé oplossing voor cadeaustress?
Sluiten