Redactie
Redactie Eropuit 20 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Campingetiquette: zó houd je kamperen leuk

Jeej! Eindelijk vakantie! En op de camping is het vrijheid, blijheid, toch? Inderdaad, vindt ook Marlies van Bijzonderecamping.nl. Maar… daar willen andere gasten net zo goed van genieten als jij. Daarom: een paar onuitgesproken etiquette-regels.

1. Bemoei je niet met andermans kinderen

Best lastig natuurlijk, want stiekem vinden wij onszelf de beste opvoeders. En ónze kinderen gedragen zich tenminste (Echt? Altijd?). Maar iedereen heeft zo z’n eigen opvoedstijl, waarden en normen. Bovendien: jij hebt vakantie! Dus leun lekker achterover, je hoeft andermans kinderen niet op te voeden. (Uitzondering: zijn ze bij wijze van ‘spel’ creatief met wc-rollen en papier in het toiletgebouw en stromen meerdere toiletten over? Dan is ingrijpen gelegitimeerd).

2. …maar wel met je eigen kinderen

Wat is nou heerlijker dan hele dagen buiten ravotten? Kinderen zijn kinderen. Ze maken herrie, crossen op hun fietsjes over de camping en voetballen of tennissen waar het zo uitkomt. Zo hoort het ook: ze zijn niet voor niets kind (en alles is beter dan apathisch naar een schermpje gluren). Dus een beetje tolerantie ten aanzien van je bloedjes mag je best verwachten. Maar niet om zes uur ’s morgens of na een uurtje of negen, tien in de avond. Tegen die tijd wil je zelf ook in alle rust van een rosétje genieten, toch? En houd je kinderen ook een beetje in de gaten, vanwege punt 3.

3. Breng hen – en jezelf – wat respect bij

Even snel afsnijden naar het toiletgebouw is verleidelijk. Alleen best irritant voor de mensen over wiens kampeerplek jij dan loopt. We zijn allemaal gesteld op onze ruimte en privacy, en je mede-Happy Campers dus ook. Breng dit ook je kinderen bij. Dus: voetballen op het daarvoor bestemde veld en niet tussen de tenten waar mensen koken en baby’s kruipen, geen tennisballen tegen auto’s meppen, geen keiharde muziek draaien en niet teveel rommel laten rondslingeren – dat idee. Schreeuwen en luidruchtige seks worden ook niet gewaardeerd door anderen. Oh, en als je ’s nachts op weg naar het toiletgebouw wat bangig rond schijnt met je Maglite: doe dan dat liever niet op tenten van je slapende medemensen.

4. Vecht een echtelijke ruzie elders uit

Ik kan heel wat smeuïge verhalen vertellen over de stellen die elkaar de tent dan wel caravan uitvochten op vakantie. Maar geloof me: daar wil jij geen onderwerp van zijn. Dus voel je roodgloeiende razernij opkomen ten aanzien van je lief, loop dan samen een flinke blok om. Of ga door naar punt 6.

5. Niet iedereen is zo dol op jouw hond als jijzelf

Honden zijn enthousiast, ze rennen, springen tegen je op, graven graag holen, ravotten of vechten met andere honden en stelen wat eten hier en daar. Allemaal dingen waar je zelf smakelijk om moet lachen (‘Ach, kwajongensstreken!’). Er zijn echter mensen die doodsbang voor ze zijn, zwaar allergisch of die gewoon niets van ze moeten hebben. Houd je hond op de camping dus aan de lijn, dat is voor iedereen fijn .

6. Relax!

Mocht je nog niet zijn omgeschakeld naar de vakantiemodus: stuur die gestresste moppermodus snel naar huis. Maak je niet te druk, laat anderen lekker hun eigen ding doen. Relax, je bent vrij. Je hoeft niets maar mag veel: lekker genieten. Have fun, maak het gezellig samen! Kamperen is leuk!

Wat vind jij écht niet kunnen op de camping? Reageer op onze Facebook! >

Hoe overleef je de camping als het regent? Nou, zo dus >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Campingetiquette: zó houd je kamperen leuk
Sluiten