Redactie
Redactie Gezondheid 15 nov 2017

Newsflash: van cardiotraining word je slimmer

Er zijn talloze redenen waarom mensen van sport houden, waarvan ‘je conditie op peil houden’, ‘een fit lijf krijgen’ en – geef het maar toe – ‘afvallen’ de meest prominente zijn. Wie ook graag slimmer wordt van sporten, schrijft zich vandaag nog in voor de sportschool.

Pokon voor het brein

De gedachte dat het menselijk brein groeit onder invloed van cardiotraining en aerobics is niet nieuw. Al enkele jaren zijn er neurowetenschappers die claimen dat deze tak van sport de cognitieve functies van de mens (lees: het denken) positief beïnvloedt. Het zou de hersenen gezond houden, onder andere doordat het de aanmaak van nieuwe neuronen stimuleert. Kortom: je breinoppervlakte en bijbehorende functies zoals je geheugen groeien. Daarom worden aerobics en cardiotraining in bepaalde kringen ook wel het ‘pokon voor het brein’ genoemd (Miracle-Gro for the brain).

Cardiotraining

Er waren ook kritische geluiden die zeiden dat er inderdaad sprake is van een verband tussen aerobicsoefeningen, cardiotraining en het brein, maar dat dat niet per se betekent dat er daadwerkelijk sprake is van een oorzaak-gevolg relatie. Die groep mensen is nu de mond gesnoerd, want nieuw onderzoek bewijst dat er wel degelijk sprake is van een causaal verband tussen aerobics, cardio en de grootte van de hippocampus in het menselijk brein. Het hele onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Neuroimage.

Randvoorwaarden

Aan het onderzoek deden meer dan 700 mensen mee die variërend van drie maanden tot twee jaar lang onderzocht werden. Bij het onderzoek lag de focus vooral op cardiotraining: de deelnemers gingen gemiddeld 2-5 keer per week naar de sportschool om daar de nodige uren door te brengen op de fiets en/of loopband (zowel wandelen als rennen).

40-plussers, opgelet

Vooral voor mensen ouder dan 40 is dat sportschoolabonnement een goed idee: na die leeftijd neemt de omvang van de hersenen gemiddeld elk jaar met vijf procent af. Mocht jij de uitzondering op de regel zijn en het idee hebben dat je er niet bepaald slimmer van wordt of dat überhaupt niet willen, dan houd je alsnog je conditie op peil, houd je een fit lijf en terloops val je er wellicht ook nog van af. Kortom: het is altijd een goed idee.

Heb je het vaak geprobeerd, maar is rennen echt niets voor jou? Onzin, lees deze tips om rennen leuk te maken!

Psychology Today

Reageer op artikel:
Newsflash: van cardiotraining word je slimmer
Sluiten