Kiki Meijer
Kiki Meijer Ouderschap 1 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Deskundige over momshaming: ‘Mensen vroegen zich af waarom ik voor kinderen had gekozen’

Het speelt zich af online, in het dagelijks leven, maar ook op de werkvloer: momshaming. Celine Verhoef, oprichtster van het online platform Zakenmama, vertelt aan Famme over dit fenomeen en op welke manieren je dit als moeder kunt herkennen.

Krijgt jouw kind van 3 nog een speen? Blijf je fulltime werken na je zwangerschapsverlof? Eet jouw kind af en toe ongezond eten? Als moeder maak je zelf (de hele dag door) keuzes over hoe je jouw kind opvoedt, maar kunnen dit soort vragen je onbedoeld onzeker maken over de opvoeding. Wij vroege Celine Verhoef wat momshaming is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is momshaming?

Verhoef: “Voor mij is momshaming het bekritiseren, het degraderen of het benadelen van een moeder op basis van haar keuzes in de opvoeding. Het plaatje wat wij hebben bedacht van hoe een (werkende) moeder zich moet gedragen in onze maatschappij en hoe je zogenaamd op de ‘juiste’ manier je kinderen moet opvoeden, zorgt ook voor momshaming.

Momshaming gebeurt niet alleen door mannen, maar ook door vrouwen onderling. Het komt vaker voor dan je zou denken. Veel vrouwen beseffen zich pas nadat ze weten wat het inhoudt, dat ze er zelf ook mee te maken hebben gehad. Uit onderzoek van Het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat 43 procent van de vrouwen te maken heeft met zwangerschapsdiscriminatie of discriminatie binnen het prille moederschap. Waar hebben we het dan over?

Binnen mijn community heb ik dit ook gevraagd. 39 procent van de respondenten gaf aan dat ze directe negatieve gevolgen hebben ervaren toen zij terugkwamen van zwangerschapsverlof of zelfs al tijdens hun zwangerschap op de werkvloer. We hebben het dan voornamelijk over niet betrokken worden bij het team, niet meer mee mogen doen met leuke meetings of niet meer dezelfde functie mogen uitoefenen, omdat je minder bent gaan werken. Deze acties duiden echt op momshaming. Maar ook de goedbedoelde adviezen en opmerkingen die niet tegen een man, niet-barende partner of tegen een andere collega zonder kinderen worden gezegd, zijn vormen van momshaming.”

Ben jij zelf wel eens de dupe geweest van momshaming?

“De eerste keer dat ik in aanmerking kwam met momshaming, was toen ik een video online had gezet op Instagram. Hierin liet ik zien dat ik aan het chillen was in de tuin en vertelde ik dat de kinderen naar de opvang waren. Toen kreeg ik echt zoveel negativiteit over me heen. Er werd gezegd dat ik een egoïst was en mensen vroegen zich af ‘waarom ik dan kinderen zou hebben genomen’. Dat was voor mij wel echt een eye-opener.

@zakenmama.nl

Quality me-time is zo belangrijk! Je weet wat ze zeggen – happy mom, happy baby 🙂 Je hebt het verdiend! Tips om vaker, meer en beter te kunnen genieten van je welverdiende me-time? Je leest het in ons artikel ‘Ontspannen als moeder, hoe doe je dat nou écht?’. Met o.a. een hele fijne vijfvingeroefening voor momenten dat je geen rust kan vinden. Nu live op de site > @zakenmama #momlife #moeder #moedersvantiktok #moedersbelike #moederschap #werkendemama #workingmom

♬ Todays Gon Be a Good Day – Christian King

Hoe kan jij als moeder momshaming herkennen?

Momshaming kun je volgens Verhoef je aan de volgende drie punten herkennen:

1. Weet wat het is. Zodra je de definitie van momshaming weet, zul je het sneller herkennen.

2. Als de opmerkingen die worden gemaakt niet gezegd zouden worden tegen je partner, collega’s zonder kinderen of vriendinnen, is er sprake van momshaming.

3. Ga in gesprek met andere vrouwen en maak er geen geheim van. Deel je ervaringen en verhalen. Op deze manier kom je erachter of momshaming ook bij jou is gebeurd.

Hoe kunnen we het taboe doorbreken?

“Ik denk dat de oplossing ligt in meerdere zaken. Maar vanuit mijn optiek vind ik dat we gewoon echt moeten praten. Alleen op deze manier kunnen we een taboe doorbreken en zorgen we dat er een maatschappelijke verschuiving komt in de manier hoe we kijken naar werkende moeders. Je creëert daardoor die herkenning én erkenning, dat is super belangrijk.

Daarnaast zou ik het ook heel tof vinden als we op de arbeidsmarkt en in de politiek stappen gaan zetten. Nederland denkt een heel voortvarend land te zijn, maar als je kijkt naar de landen in Scandinavië of België, dan lopen wij achter. Het is daar doodnormaal dat vrouwen fulltime werken. Ook wil ik meer met bedrijven in gesprek gaan over hoe je op de beste manier een ouderschapsbeleid kan opstellen binnen je bedrijf.”

Zakenmama

Op 1 maart bestaat het online platform Zakenmama één jaar. “We hebben als doel meer openheid creëren, om samen het gesprek aan te blijven gaan en elkaar te inspireren met verhalen die dichtbij staan. Herkenbaar, open en eerlijk over de combinatie tussen het werk en moederschap.

Zo breng je samen een beweging op gang, doorbreken we taboes en hopen we alle zakenmama’s van Nederland een stukje gelukkiger te maken. En dat is nog maar het begin. Want onze ambities zijn groot. Door inzicht te hebben in datgene waar (zwangere) moeders tegenaan lopen op de werkvloer en hier open over te praten kunnen we zorgen dat er meer gelijkheid komt voor (jonge) ouders op de werkvloer, dat (jonge) ouders gelukkiger worden in hun werk en minder snel uitvallen.”

(Veel) blijven werken als je moeder wordt? Dit zijn 6 grote voordelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme