Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Body 26 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe ontstaat cellulite en kun je het voorkomen of genezen?

Ieder vrouwenlichaam is uniek, en daarom prachtig. Ook onze flaws moeten we (leren) omarmen. Iedere vrouw heeft namelijk wel iets waar zij niet bepaald trots op is. Zo kampt de ene vrouw met puistjes, de ander heeft een onderkin en weer een andere vrouw heeft hangborsten. Er is echter één ding wat bijna alle vrouwen met elkaar gemeen hebben, namelijk cellulite.

“Je kunt ook poffertjes bakken in mijn benen.”, zei ik pas lachend tegen mijn moeder. Hoewel ik me niet hoef te schamen voor de putjes in mijn benen doe ik dit wel. En ik denk dat ik niet de enige vrouw ben die stiekem een beetje tegen de zomer opkijkt. Daarom besloot ik in cellulite te verdiepen en ik kan jullie vertellen; embrace your skin! 

Sinaasappelhuid

Cellulite en cellulitis worden vaak met elkaar verward, terwijl het twee verschillende huidaandoeningen zijn. Cellulitis is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel die vaak gepaard gaat met een rode huid, zwellingen en koorts. Bij cellulite gaat het niet om een ontsteking, maar om een verstoring van het bindweefsel en de toename van vetcellen in de onderhuid. Dit zorgt voor putjes in de huid, waardoor cellulite in de volksmond beter bekend staat als een sinaasappelhuid. Cellulite ontwikkelt zich vaak in de dijen en billen, omdat deze plekken gevoelig zijn voor vetophopingen. Komt dit je bekend voor? Jij bent niet de enige die met putjes kampt, maar liefst 98% van de Nederlandse vrouwen heeft cellulite.

Oestrogeen

Cellulite kan ontstaan door veel oorzaken, zoals erfelijkheid, de conditie van de huid en stress. Cellulite kan dan ook bij iedereen voorkomen, ongeacht de leeftijd, het geslacht of het lichaamsgewicht. Toch zijn vrouwelijke hormonen de grootste boosdoeners, waardoor cellulite het vaakst optreedt bij vrouwen. Als je lichaam teveel oestrogeen (de verzamelnaam voor vrouwelijke hormonen) ten opzichte van testosteron (de verzamelnaam voor mannelijke hormonen) aanmaakt is de kans groot dat je cellulite ontwikkelt. Oestrogeen bevordert de vetopslag in cellen, waardoor vrouwen die zich in de puberteit bevinden, de pil slikken, zwanger zijn en in hun menopauze zitten erg vatbaar zijn voor cellulite.

Middeltjes en behandelingen

Er zijn talloze anti-cellulite middeltjes en behandelingen op de markt die cellulite – zouden – verminderen. Van cellulite cups tot rollers en cyotherapie: de ervaringen zijn wisselend per individu. Net zoals de ene huid wel goed reageert op een lotion en een andere type huid absoluut niet, hebben anti-cellulite middelen voor iedere vrouw een andere werking. Dit heeft met veel factoren te maken, zoals de conditie van de huid, maar ook in welke fase de cellulite zich bevindt. Van gevoeligheid voor cellulite tot volledig opgesloten vetcellen; des heviger de putjes, des te moeilijker het is om deze glad te krijgen.

Cellulite voorkomen en genezen

Cellulite is in de meeste gevallen dan ook niet volledig te voorkomen of genezen, maar er bestaan wel veel tips om je sinaasappelhuid gladder en strakker te maken. Cellulite wordt veroorzaakt door vetcellen en ons vetweefsel ontstaat voornamelijk door wat we eten. Een gezond, gevarieerd eetpatroon is daarom tip numero uno om cellulite tegen te gaan. Voldoende waterinname draagt bij aan een optimale doorbloeding en ontgifting. Des te meer water je drinkt, des te meer afvalstoffen uit lichaam verdwijnen. Ook lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding, de afvoer van afvalstoffen én de vetverbranding.

Massages

Door de sinaasappelhuid regelmatig stevig te (laten) masseren, worden de vetten in het bindweefsel regelmatig verdeeld. Masseren zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt, waardoor vetophopingen sneller afbreken. Ook zorgen massages voor een betere doorbloeding en daarmee een snellere afvoer van vetophopingen. Gebruik van een natuurlijke olie die het bindweefsel verstevigt stimuleert dit proces. Tot slot veroorzaakt stress hormonale veranderingen die invloed hebben op je huid en je vetpercentage. Ontspanning en een goede nachtrust zijn key, en laten massages hier nu net de juiste methode voor zijn!

Acceptatie

Natuurlijk zouden we ‘t liefst allemaal met “gephotoshopte” stelten over het strand paraderen, maar anderzijds hoeven we ons nergens voor te schamen. Bijna iedere vrouw heeft putjes, zelfs modellen kampen met dit “probleem”. Als cellulite je echt onzeker maakt kun je natuurlijk altijd naar een (huid)arts voor advies. Maar je kunt je cellulite ook omarmen, net zoals dit fotomodel.

 

Lees ook tips voor een gave huid: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoe ontstaat cellulite en kun je het voorkomen of genezen?
Sluiten