Cerebrale Parese: alles wat je erover moet weten

Cerebrale Parese: de typen

Op basis van de soort bewegingsproblemen, die zich vaak uiten in combinatievormen, wordt een onderscheid gemaakt in het type cerebrale parese:

Spastische cerebrale parese
Deze vorm van Cerebrale Parese komt het meest voor, 70-80% van de kinderen heeft deze vorm van CP. Bij spastische Cerebrale Parese heb je last van spierstijfheid (ook wel spasticiteit genoemd). Kinderen kunnen dan moeite hebben om zich te verplaatsen of voorwerpen vast te pakken en los te laten.

Dyskinetische cerebrale parese
DyskinetischeCerebrale Parese wordt veroorzaakt door beschadiging van de kleine hersenen (het cerebellum) en bepaalde gebieden in de grote hersenen die zorgen voor een normale lichaamshouding en coördinatie. Bij dit type is spreken, slikken, eten en het vastpakken van voorwerpen lastig, omdat het lichaam (je spieren vooral) vaak onbewuste en doelloze bewegingen maakt, ook in rust.

Atactische cerebrale parese
Deze vorm is zeldzaam, bij dit type zijn het evenwichtsgevoel en het vermogen om diepte in te schatten aangetast. Als je atactische Cerebrale Parese hebt, kost de uitvoering van fijn-motorische taken veel meer tijd en moeite.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Cerebrale Parese: alles wat je erover moet weten
Sluiten