Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 2 juli 2017

Tips om chaotische schoolochtenden stukken soepeler te laten verlopen

Dinsdagochtend kwart over acht: terwijl de kinderen nog aan hun boterham pindakaas zitten loop jij als een kip zonder kop door het huis, op zoek naar de autosleutels. Ah, in de badkamer. Geen idee hoe ze daar zijn beland maar afijn, je hebt ze gevonden. Je roep naar beneden dat het tijd is om te gaan. Maar de een heeft zijn schoenen nog niet aan en de ander heeft zijn haar nog niet gekamd. Laat staan de tanden gepoestst. En sh*t, heeft de oudste schoolzwemmen vandaag?

Schoolochtenden zijn behóórlijk stressvol zijn. Helemaal als je meerdere kinderen hebt. Iedereen moet douchen, eten, aankleden, zijn spullen bij elkaar rapen, oftewel: klaargestoomd worden voor de dag. Inclusief jijzelf natuurlijk.

Is het op een doordeweekse morgen standaard chaos bij jou in huis? En ervaar je dat als onprettig? We delen tips om schoolochtenden soepeler te laten verlopen, zodat het leuker wordt voor jou, én voor de kinderen.

Zorg voor voldoende slaap

Waarschijnlijk hebben je kinderen op een doordeweekse avond een standaard bedtijd. Maar houd je je daar ook altijd aan? Als je wilt dat je kinderen uitgerust aan de ontbijttafel verschijnen en niet humeurig zijn is het belangrijk dat ze voldoende slapen. Probeer je dus aan die afgesproken bedtijd te houden! En doe jezelf ook een plezier door op tijd naar bed te gaan. Je zult merken dat je de volgende morgen scherper bent, en minder prikkelbaar.

Voorbereiding is key

Als je na een lange werkdag thuiskomt is het natuurlijk verleidelijk om op de bank te ploffen en de dingen die je nog moet doen uit te stellen tot de volgende dag. Maar als de ochtend is aangebroken baal je daarvan.

Om een schoolochtend soepel te laten verlopen kun je het beste zoveel mogelijk voorbereiden. Leg alvast kleding klaar voor de volgende dag (zowel voor jezelf als voor de kinderen), zorg dat alle broodtrommels zijn schoongemaakt en bedenk wat de kinderen morgen mee moeten nemen. Wie heeft er gym of zwemmen? En moest er nou iemand een bloem mee naar school nemen voor de juf? Zodra je klaar bent kun je met een ontspannen gevoel naar bed.

Geef spullen in huis een vaste plek, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden

Sta eerder op dan je kinderen

Oké dit klinkt misschien een beetje heftig, nóg eerder opstaan dan nodig is, maar het is echt fijn om iets eerder uit bed te komen dan je kinderen. Het zorgt er namelijk voor dat je wakker wordt met een rustige mindset, en dat zet de toon voor de rest van de dag. Nu hoef je niet meteen een half uur eerder op te staan; een minuut of tien is ook prima. In die tien minuten kun je alvast een kop koffie voor jezelf zetten, door de krant bladeren of wat stretchoefeningen doen.

Geef alles in huis een plek

Ben je regelmatig de autosleutels kwijt en moet je ‘s ochtends het hele huis overhoop halen om de juiste schoenen te vinden? Deze problemen zijn makkelijk te tackelen door alles één vaste plek te geven. Voor je sleutels kun je bijvoorbeeld een sleutelrekje aanschaffen en met je kinderen kun je afspreken dat jullie schoenen voortaan altijd in de gang zetten. En leer meteen even het hele gezin waar alles hoort te liggen…

Hoe meer je haast in de ochtend, hoe langzamer je kinderen zich zullen bewegen

Wat je met alle schoolspullen doet? Ann Dolin – auteur van Homework Made Simple: Tips, Tools and Solutions for Stress-Free Homework – stelt voor om een ‘launch pad’ te creëren voor alle school gerelateerde spullen (denk aan boeken, broodtrommels, tassen en gymspullen). “Een launch pad kan een doos zijn, een grote mand, of iets anders dat groot genoeg is om alle schoolartikelen te bewaren,” zegt ze. “Zet het op een plek waar je vaak langs loopt. Bij voorkeur naast de deur die je kind doorgaat van en naar school.”

Laat niet zien dat je gehaast bent

Als iedereen slaperig aan het ontbijt zit – terwijl jij weet dat er nog veel moet gebeuren voordat jullie de deur uit kunnen – dan is het logisch dat je in de derde versnelling gaat en gestrest overkomt. Jullie hebben tenslotte haast! Maar het stomme is: met dit gedrag bereik je het tegenovergestelde effect. “Hoe meer je haast in de ochtend, hoe langzamer je kinderen zich zullen bewegen,” zegt Kirk Martin, een Amerikaanse gedragsconsultant.

Wat je volgens hem beter kunt doen als je kinderen niet opschieten? “Stop met wat je aan het doen bent en leg een hand op de arm van je kind of ga door je knieën en probeer oogcontact te maken. Dit kan ze triggeren om weer in beweging te komen.”

Reageer op artikel:
Tips om chaotische schoolochtenden stukken soepeler te laten verlopen
Sluiten