Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 6 juni 2015

Charlie Charlie lijkt een hoax! Maar… kinderen zijn al doodsbang

Meer ouders zullen deze dagen meemaken wat Sacha overkwam. Haar dochter Doris (9) kwam thuis en vertelde dat kinderen op school het hadden over de geest ‘Charlie Charlie.’ En nu is Doris bang voor Charlie Charlie. Zo bang, dat ze niet meer alleen wil zijn en veel huilt. Ook al lijkt Charlie Charlie een hoax (lees verder), de angst is wél echt.

‘Je verwacht niet dat je dochter tijdens het koken opeens begint over een geest’, zegt Sacha. Ze maakt zich zorgen. Op het schoolplein had Doris kinderen gehoord over de Charlie Charlie Challenge. Nu vraagt Doris constant of geesten bestaan, of ze langskomen en haar kunnen doodmaken. Ze zal niet de enige zijn, want de Charlie Charlie Challenge is een rage, waarbij de ‘geest van Mexicaanse jongen Charlie’ wordt opgeroepen. Potloden of pennen worden in een kruis gelegd op een papier waar ja en nee op staat. Als je een vraag stelt, zouden de potloden gaan bewegen en daarmee antwoord geven op de vraag.

Middeltje om te slapen

De Charlie Charlie Challenge verspreidt zich nu met zoveel snelheid – mede via social media – onder jongeren, dat zelfs jongere kinderen ermee in aanraking komen. Met doodsangst als gevolg. Sacha: ‘Ik heb zelfs de huisarts gebeld om om raad te vragen, want Doris durft niet eens meer alleen onze trap op. Als ik in de keuken ben raakt ze al in paniek. Terwijl ze van nature een heel vrolijk, positief meisje is. De huisartsassistente heeft voorgesteld dat als het zo erg blijft, een slaapmiddeltje een optie is. Maar dat vind ik nogal ver gaan, op je negende.’ Bij Doris hakt het er dus in. Op veel scholen worden nu uit voorzorg brieven of mails verstuurd om ouders te informeren over de challenge, want scholen en ouders maken zich er zorgen over. Er worden plannen van aanpak bedacht. Bij Doris op school was dit helaas nog niet het geval en is het kwaad al geschied. Waarom is deze trend zo ‘besmettelijk’ en hoe ga je als ouder om met een jong kind dat nu bang is?

Is jouw kind bang voor monsters? Laat dan dit zien! >

Van alle kanten

Orthopedagoge Joanne Visser denkt dat druk van leeftijdsgenoten de grote boosdoener is, bij Charlie Charlie. Ook speelt nieuwsgierigheid naar het onbekende een grote rol: ‘Twintig jaar geleden had je ook rages als glaasjedraaien, maar mede door social media verspreiden trends zich nu veel sneller en is het moeilijker om te voorkomen dat je kind ermee in aanraking komt. Het kan immers van alle kanten komen.’ Ze raadt ouders dan ook aan met kinderen te praten over deze trend: ‘Vanaf hun achtste kunnen ze dat goed aan. Wel belangrijk is dat je er niets groots van maakt. Je kunt het bijvoorbeeld simpel uitleggen: thuis laten we ook niet de deur zomaar openstaan, omdat we niet weten wie er binnenkomt. Leg je kind uit dat je gewoon niet weet wat er van komt. Hij gaat toch ook niet zomaar met vreemden mee? Zo haal je het enge en mysterieuze eraf.’

Die komen hier niet

En als je kind al bang is? Ook dan is het zaak om zelf zo rustig mogelijk te blijven. Joanne: ‘Probeer het te relativeren, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Die komen hier niet.’ Tegelijkertijd moet je hun angst ook niet bagatelliseren. Je kunt niet zeggen dat geesten niet bestaan.’ Ook het met fantasie oplossen is niet handig op deze leeftijd. Joanne: ‘Als kinderen jonger zijn werkt ‘een onzichtbaar zwaard’ nog wel. Maar als hun hersenen meer ontwikkeld zijn en de fantasiewereld minder groot, zien ze ‘het wegjagen van geesten’ alleen maar als bevestiging van het bestaan ervan. Laat weten dat je kind altijd mag praten over wat hij voelt. Het mag geen taboe zijn.’ Belemmert de angst het dagelijks leven, zoals bij Doris? En heb je het gevoel dat het niet van voorbijgaande aard is? Dan ben jij niet meer de aangewezen persoon hem te helpen. Omdat het anders een onderwerp tussen jullie wordt en jij als ouder vaak niet de tools hebt om je kind hier bij te helpen. Jij weet immers ook niet hoe het zit? Joanne: ‘Dan kun je beter naar de huisarts gaan, vaak kan een orthopedagoog of kinderpsycholoog in een paar sessies al grote stappen zetten.’

Naschrift: de Charlie Charlie Challenge lijkt een hoax, in de markt gezet om de film The Gallows te promoten, die in juli 2015 zal uitkomen. Of dit ook daadwerkelijk zo ís, is onduidelijk.

Heb je jouw kind al over de Charlie Charlie Challenge gehoord? En wat vind je ervan dat het een stunt is? Praat erover mee op onze Facebook!

Wauw! Zwangere vrouwen wereldwijd geloven in dit bijgeloof >

De namen van Sacha en Doris zijn gefingeerd, vanwege privacy.

Reageer op artikel:
Charlie Charlie lijkt een hoax! Maar… kinderen zijn al doodsbang
Sluiten