Charlize (26): ‘Ik laat mijn baby met de Rapley-methode eten, mijn vriend vindt het te spannend’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fcharlize-baby-rapley-methode-e1741186849526.jpg)
De Rapley-methode of toch maar een geprakt hapje? Tussen de 4 en 6 maanden beginnen de meeste ouders met oefenhapjes. Daarna krijgen kleintjes steeds meer vaste voeding. Charlize koos bewust om vanaf 6 maanden met de Rapley-methode te starten. “Mijn zoontje (nu 10 maanden) wordt hierdoor steeds zelfstandiger en kan al heel goed zelf eten.”
Eerst kennismaking met Rapley
“Ik ben voor het eerst met de Rapley-methode in aanraking gekomen toen ik nog bij de kinderopvang werkte. Een baby kreeg daar geprakt eten en hij wist niet zo goed wat hij daarmee aan moest. Ik hoorde van een collega dat hij thuis al stukjes at, bijvoorbeeld een stronkje bloemkool, volgens de Rapley-methode. Geprakt eten was hij dus niet gewend, een enorm verschil.
Zelf de baas over eten
Toen ik zwanger was, wist ik al dat ik wilde wachten met vaste voeding tot mijn zoontje 6 maanden was en dat ik dan met de Rapley-methode wilde beginnen. Ik vind dat dit beter voor de ontwikkeling is. Een baby leert meteen kauwen en verschillende texturen kennen. Door de Rapley-methode te gebruiken, bepaalt hij zelf hoe lang hij erover doet om het eten te ontdekken. En of hij er wel of niet op gaat kauwen. Ik geef hem op deze manier de leiding met eten en daardoor merk ik dat hij zelfstandiger wordt.
Eerste hulp bij verstikking
Ik heb nooit getwijfeld aan de methode, maar vanuit de kinderopvang moest ik wel mijn EHBO hebben. Zonder die kennis was ik er nooit aan begonnen. Door de EHBO-cursus weet ik wat ik moet doen als hij wel bijna in zijn eten stikt. De eerste keer gaf ik mijn zoontje een stronkje broccoli. Hij hield het vooral vast en deed er nog niets mee. Ik maakte er toen nog wel een prakje bij, zodat hij ook die textuur kon proeven. Al snel nam hij wel hapjes en natuurlijk verslikte hij zich soms, maar het gaat eigenlijk altijd goed. Hij eet nu meestal alles met ons mee. Bijvoorbeeld pasta met tomatenpuree. Ik zorg wel dat alles van klein formaat is, zodat de kans op verstikking kleiner is.
Mijn vriend durft het niet aan
Mijn vriend vindt de Rapley-methode heel erg spannend. Hij geeft liever ook geen brood, want dat vindt hij eng om te geven. Als ik een keer weg ben, dan geeft hij meestal gewoon een prakje. Het gaat nu wel steeds beter. Hij is vooral bang dat er iets gebeurt en dat hij dan niet goed weet wat hij moet doen. Maar hij is wel van mening dat de Rapley-methode goed werkt als het gaat om zijn ontwikkeling.
Genieten van elke hap
Ik weet niet of het speciaal door deze methode komt of dat hij gewoon alles lekker vindt. Maar als ik nu een potje geef, kijkt hij me aan alsof ik hem iets vreemds voorschotel. Hij wil zijn eten echt zelf ontdekken. En eerlijk? Ik geniet ervan hoe hij steeds zelfstandiger wordt.”
Lees hier of er verschil is in calorieën tussen de Rapley-methode of voeden met een lepel.