Check de 7 eigenschappen die mensen gelukkig maken

Het heeft wel degelijk met je eigen karakter te maken, of je gelukkig bent of juist niet. Volgens onderzoekers zijn er bepaalde eigenschappen die er mede voor zorgen of je lekker in je vel zit. Als we gezondheid en voldoende middelen om goed te leven buiten beschouwing laten zijn dit de gelukseigenschappen.

Het gelukkigst schijn je volgens een gedateerde studie te zijn als je wél extravert bent, maar juist niet neurotisch. Klinkt logisch, maar het ligt volgens een nieuw onderzoek allemaal wat genuanceerder.

Onderzoekers deden research bij 706 verschillende mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar. De mensen met de volgende eigenschappen bleken het gelukkigste:

1. Enthousiasme

Mensen die snel enthousiast zijn, zijn vaak grappig, vriendelijk, sociaal en emotioneel expressief. Geen wonder dus dat ze ook sneller gelukkig zijn. Volgens de onderzoekers leidde enthousiasme bij deze mensen tot een positieve kijk op het leven, meer levenslust, persoonlijke groei en zelfacceptatie.

2. Je neemt dingen niet persoonlijk

Of anders gezegd: mensen die luchtig in het leven staan. Je hebt een easy-going relatie met jezelf, je schaamt je niet snel en bent niet snel ondersteboven te brengen. Mensen met deze eigenschap stralen vaak meer autonomiteit uit, staan open voor persoonlijke groei en kunnen goed op zichzelf reflecteren.

LEES OOK: Stellen die weinig op social media plaatsen zijn het gelukkigst

3. Gepassioneerdheid

Mensen die met passie in het leven staan, hebben veel zelfdiscipline, werken efficient en streven vaker hun doelen na dan mensen die met minder vuur leven. Mensen met deze eigenschap zitten vaak beter in hun vel, omdat ze door doelen te stellen meer gedaan krijgen en daar een voldaan gevoel aan overhouden.

4. Betrokken zijn

Betrokken mensen denken niet alleen aan zichzelf, maar geven om andere mensen. Ze zijn geïnteresseerd en kunnen zich goed inleven in de situatie van anderen. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke eigenschap in het rijtje, want hoe meer je om anderen geeft, hoe gelukkiger je over je eigen leven bent.

5. Nieuwsgierigheid

Als je je niet zomaar dingen laat vertellen, maar zelf diep in de materie duikt ben je volgens de onderzoekers een stuk gelukkiger. Nieuwsgierige mensen hebben de gewoonte op hun eigen leven te reflecteren en daar van te leren. Ze staan open voor nieuwe ideeën en weten wat ze nodig hebben om die in de praktijk te brengen.

Naast deze vijf eigenschappen vonden de onderzoekers ook dat creativiteit en openheid belangrijke eigenschappen zijn voor een gelukkig leven.

Dit zijn ze! 17 kleine dingen die je kunt doen om (nog) gelukkiger te worden

Online Library

Reageer op artikel:
Check de 7 eigenschappen die mensen gelukkig maken
Sluiten