Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 7 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Chrissy Teigen schrijft openhartige brief over haar postnatale depressie

Model Chrissie Teigen is een rolmodel, big time. Ze is vanaf de geboorte van haar dochter altijd openhartig geweest over wat ze doormaakt als kersverse moeder, en geeft ze bovenal niks om wat de mensen over haar zeggen. En she strikes again, dit keer met een openhartige brief over haar postnatale depressie.

Voor wie haar niet kent: Chrissy (Christine) Teigen is getrouwd met zanger John Legend, en beviel in april vorig jaar van haar dochter Luna. Sinds die tijd is ze altijd open en eerlijk geweest tegen haar volgers op Instagram. Naast de lieve reacties kreeg (en krijgt ze nog steeds) ook vaak negatieve, waar ze als een powervrouw mee omgaat: ze geeft geen f*ck en is altijd eerlijk over haar situatie. Zo ook nu. Dit keer beschrijft ze dat ze last had van een postnatale depressie na de geboorte van Luna, in een essay voor Glamour. Een prachtige tekst, waar ze het achterste van haar tong laat zien en wij alleen maar diep, diep respect voor hebben.

‘Laat me bij het begin beginnen. Heel veel mensen denken dat ik de meest gelukkige vrouw op aarde ben. Ik heb een geweldige man, John Legend, waarmee ik al tien jaar samen ben. Hij kent mijn succes en mijn minder goede momenten, en ik ken de zijne. Hij heeft mij gezien toen ik op mijn slechtst was, maar ik durf eerlijk te zeggen dat ik hem nog nooit op die manier heb gezien. Hij is net zo toegewijd, geduldig, liefhebbend en begripvol als hij lijkt. En ik haat het. Oke, ik haat het niet. Maar maakt me soms helemaal gek als je zo cynisch bent als ik. Als ik mezelf niet was, zou ik het niet trekken als iemand anders zo over z’n wederhelft zou praten.’

Daarna schrijft Chrissy over haar werk, dat ze ontzettend gelukkig wordt van koken, en het ontwikkelen van kookboeken. Ze bracht voordat haar dochtertje geboren werd het boek Cravings uit. Een droom die uitkwam. Maar dat ze absoluut voor lange tijd niet zo gelukkig is geweest, al leek ze dat misschien wel, blijkt uit de brief die als een razende het internet over gaat.

‘Ik had alles wat ik me maar wenste. En toch voelde ik me ongelukkig. Wat iedereen om me heen wel wist, maar wat ik nog niet onder ogen kon komen, was dat ik een postnatale depressie had. Hoe kan ik me zo voelen als alles zo goed gaat? Ik vond het moeilijk om dat te begrijpen, en erover te praten. Toen ik zwanger was gingen de geruchten dat ik door IVF zelf het geslacht van mijn dochter zou hebben bepaald. Ik wil niet weten wat mensen over me gaan zeggen als ik met mijn postnatale depressie naar buiten kom. Maar omdat het zo’n ontzettend groot deel van mij en mijn leven is, en in dat van andere vrouwen, voelt het niet goed om erover te zwijgen. Dus hier ben ik.’

LEES OOK: Onderzoek: ruggenprik verkleint mogelijk de kans op een postnatale depressie

‘Ik kon niet begrijpen waarom ik zo vreselijk ongelukkig was. Ik gooide het op de verandering van mijn rol in het leven. Ik was immers een moeder geworden. Ik verliet m’n huis nooit. Ik bedoel, nooit. Elk gordijn was dicht. De meeste dagen bracht ik door op dezelfde plek op onze bank, en had bijna geen energie om naar boven te lopen en in mijn bed te kruipen. John sliep vaak naast me op de bank. Soms dagen achtereen. Mijn garderobe verplaatste zich langzaam naar beneden, zodat ik niet elk keer naar boven hoefde wanneer John moest werken. Ik huilde veel, en zonder reden. Als ik toch naar buiten ging was dat omdat ik ergens moest zijn voor mijn werk. Ongedoucht, want daar had ik geen energie voor. Net als naar de supermarkt gaan of op een date gaan met John. Dag in, dag uit.’

Chrissy sluit af met de woorden: ‘Als er iets is wat ik het allerliefste wil is dat ik alle energie van de wereld heb om met Luna de trap op te rennen, tea parties met haar te hebben. Hoe ouder ze wordt, hoe leuker. Haar ogen zijn groot, en ik wil er honderd procent zijn voor die grote, open ogen. En dat zal ik ook zijn. Phew, ik vind het vreselijk dat ik dit voor je heb moeten verbergen. XXX Chrissy’

Dit is een deel van het essay dat Chrissy schreef. De hele brief staat online, en kun je hier lezen.

Wist jij dit? Postnatale depressies komen even vaak voor bij vaders als bij moeders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Glamour

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Chrissy Teigen schrijft openhartige brief over haar postnatale depressie
Sluiten