Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 4 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Last van ernstige vermoeidheid: alles wat je moet weten over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Is er maar geen verklaring voor te zoeken waarom je al zo lang ontzettend moe bent? Een paar dagen vrij nemen om echt uit te rusten lijkt ook al niet te helpen. Daarnaast ben je niet alleen uitgeput vermoeid, maar heb je ook andere klachten, waaronder pijn. Het kan zijn dat je last hebt van het chronisch vermoeidheidssyndroom, hier lees je er alles over.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom is lastig te herkennen, lang niet alle huisartsen weten precies wat het is. Wij zetten alles voor je op een rijtje:

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME)?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (ook wel bekend als ME, Myalgische Encefaolmyelitis), is een niet-aangeboren, chronische multisysteemziekte. Waar je bij gewone vermoeidheid weet waar je het door komt – je hebt bijvoorbeeld gesport, of bent laat naar bed gegaan – ligt het bij het chronisch vermoeidheidssyndorom iets anders. Je bent altijd moe, en daar is geen reden voor. Naast vermoeidheid kun je ook last hebben van pijn in je gewrichten of spieren, je slaapt slecht en/of je geheugen laat je vaak in de steek. Het syndroom kan een groot deel van je leven bepalen.

Oorzaak CVS

Er is een groot gebrek aan cijfers wat betreft dit syndroom, grootschalige onderzoeken zijn namelijk schaars. Het probleem met het chronisch vermoeidheidssyndroom is dat er geen oorzaak te vinden is voor je vermoeidheid. Waarschijnlijk heeft het met meer dingen te maken, denk aan aanleg, hormonen, hersenen, afweer, noem maar op. Wat vooral duidelijk is, is de voornaamste klacht: je bent ernstig vermoeid. Het lijkt erop dat sommige mensen een aanleg kunnen hebben om CVS te ontwikkelen, maar het kan ook voortkomen uit een moeilijke periode of een ziekte. Er zijn meer psychologische dan fysieke kwetsbaarheidsfactoren voor deze ziekte. Mensen met een traumatische ervaring hebben bijvoorbeeld meer kans om CVS te ontwikkelen.

Hoe herken je het?

Bij de vermoeidheid kun je te maken hebben met visuele stoornissen, prikkelbare darmproblemen, maagpijn, allergische reacties of zeer gevoelig voor voedsel, geuren of medicijnen, keelpijn, geheugenproblemen, pijn in je spieren of gewrichten, niet uitgerust zijn na het slapen en/of duizeligheid en zwakte bij het opstaan na zitten of liggen. Bij het chronisch vermoeidheidssyndroom heb je langer dan zes maanden last van ernstige vermoeidheid.

Behandeling

De ziekte is heel moeilijk te behandelen, het hangt namelijk af van de oorzaken en dat is al lastig te herkennen. Veelal wordt er gekeken naar therapieën die het omgaan met de klachten makkelijker kunnen maken, denk aan gesprekken met een psycholoog of oefentherapie. Je kunt zelf kiezen voor welke therapie je wil gaan, maar het is geen gegeven dat het ook echt ‘werkt’. Als je kind jonger dan 18 jaar last heeft van CVS, word je doorgestuurd naar de kinderarts. Samen met de kinderarts wordt dan gekeken naar welke therapie het beste bij je past.

Meer over gezondheid:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Richtlijnen database

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Last van ernstige vermoeidheid: alles wat je moet weten over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
Sluiten