Redactie
Redactie Erop uit 13 dec 2017

10 x waarom een citytrip voor moeders AL-TIJD een goed idee is

Afgelopen weekend was Fammes Inge met een vriendin in Milaan. Een weekend slenteren, koffie drinken, winkels in- en uit, (uit)slapen, niets doen en vooruit, nog een winkel in. Het was heerlijk. Een citytrip voor moeders is het ultieme ontsnappen.

Meer dan alleen dat was het boven alles de ultieme bevestiging waarom moeders er af en toe een weekend tussenuit moeten, liefst naar een (onbekende) stad met volop koffie-, wandel-, winkel- en ander vertier. En wel om de volgende redenen.

Met andere woorden: linea recta doorsturen naar de liefdevolle partner (want er valt met geen mogelijkheid een speld tussen te krijgen).

1. Me-time is essentieel voor elke moeder

Al had ik in m’n eentje in een verlaten hutje op de hei gaan zitten; weinig dingen zijn zo belangrijk voor een moeder als voldoende tijd voor zichzelf hebben. Al zou ik me in dat kloterige hutje waarschijnlijk stierlijk verveeld hebben – het feit dat je even niets anders hoeft te doen dan aan jezelf denken, doet wonderen.

Lees ook: Waarom moeders het zo moeilijk vinden om me-time te nemen.

2. Her-time is namelijk ook essentieel voor elke vader

We hebben het hier dus over die me-time voor mama. Want als papa ervoor zorgt dat mama met enige regelmaat een heel weekend aan zichzelf kan denken, zal ‘ie snel genoeg merken dat hij zelf ook oneindig veel vruchten van plukt van zo’n citytrip voor moeders. Mama + voldoende her-time = een superleuke mama.

3. Quality time met een goede vriendin is onbetaalbaar

In het vliegtuig rekenden de vriendin in kwestie en ik terug hoe vaak we elkaar het afgelopen half jaar hadden gezien. We waren snel klaar met rekenen: exact één keer, en dat was in gezelschap van onze drukke peuterdochters. Na het weekend kwamen we tot de conclusie dat elkaar zelden zien helemaal prima is, als je maar een keer per zoveel tijd samen een weekendje gaat: alle tijd en rust om compleet bij te praten, te lachen, alles.

4. Zeker als die vriendin ook nog eens de ideale reispartner is

Grappig genoeg kennen deze vriendin en ik elkaar al meer dan twintig jaar, maar waren we in al die tijd nog nooit samen een weekend weg geweest, laat staan langer. Lang verhaal kort: ik zou morgen weer met ‘r in een vliegtuig stappen.

5. Een nieuwe stad ontdekken is geweldig

En al helemaal als je dat zonder kinderen kunt doen.

6. Kinderen zijn allerliefst, en dat besef je pas goed als je ze niet ziet

Ik geef eerlijk toe dat ik op moment van vertrek een tikkie ‘kindbeu’ was. Hoe lief ze ook is, ze is 3,5 en verkeert op dit moment in de veronderstelling dat jengelen de algemeen geaccepteerde manier van communiceren is, en dat ‘nee’ het mooiste woord in de Nederlandse taal is. Met andere woorden: ik had heel erg zin om dat even een weekendje niet aan te hoeven horen. Totdat het zondagochtend was en ik me realiseerde dat ik onbedaarlijk veel zin had om dat jengelende nee-monster weer te zien.

7. Idem voor de vriend

Op de een of andere manier wordt je vent er altijd een stuk aantrekkelijker van als je ‘m een paar dagen niet gezien hebt.

8. Die het zelf trouwens ook heerlijk vindt

Omdat hij een weekend alleen met z’n dochter op z’n tijd stiekem heel erg leuk vindt. Samen pizza eten voor de tv, met de trein (avontuur!) en gewoon met z’n tweetjes zonder mama dingen doen (hoe leuk de vriend het vindt – en vooral ‘hoe lang’ – is weliswaar afhankelijk van hoeveel kinderen jullie precies hebben en hoe oud ze zijn).

9. De kracht zit ‘m in de herhaling

Je moet een citytrip voor moeders minimaal een keer per kwartaal, of uiterlijk een keer per half jaar doen, anders werkt het niet.

Citytrip voor moeders plannen

Tip: Probeer te voorkomen dat je je weekend plant in dat ene weekend per jaar dat Nederland compleet op z’n kop staat ivm sneeuwval, zoals wij. Anders wordt je weekendje weg zomaar per ongeluk een midweek, waarvan het laatste etmaal op een chaotisch vliegveld in Milaan – niet per se een aanrader.

Wat niet wil zeggen dat een weekendje met het hele gezin een straf is, integendeel. Lees ook: 7 x tips voor een ontspannen weekend met het gezin.

Reageer op artikel:
10 x waarom een citytrip voor moeders AL-TIJD een goed idee is
Sluiten