Co-viewing: dit is het voordeel van tv kijken met kinderen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2Ftv-kijken-met-kinderen.jpg)
De ene ouder laat z’n kinderen de hele zondagochtend tv kijken om zelf te kunnen uitslapen, een ander beperkt de schermtijd tot maximaal een uur. Over het algemeen wordt aangeraden om kinderen tot twee jaar zo min mogelijk tv te laten kijken. Maar hoe zit het daarna?
Tv kijken is ook voor peuters en kleuters niets iets wat ze uren per dag moeten doen. Het zou de slaap niet bevorderen, en bovendien gaat het ten koste van spelende activiteiten waar ze een stuk meer van leren.
Maar tv kijken met kinderen samen zou wel voordelen hebben, schrijft Common Sense Media, een organisatie die zich bezighoudt met kinderen en media. Co-viewing, tv kijken met kinderen, wordt namelijk vergeleken met voorlezen. Het is een activiteit die een betere band tussen ouders en jongere kinderen creëert. Je deelt immers één ervaring en combineert dat vaak met knuffelen.
Maar dat niet alleen: kinderen die op de goede manier tv zouden kijken met hun ouders, zouden ook hoger scoren op testjes in woordenschat en begrip en meer empathie hebben.
Tv kijken met kinderen: de beste manier
Wat die goede manier dan is? Om te beginnen is het goed om kinderen te helpen focussen. Praat bijvoorbeeld over specifieke details die hen misschien niet meteen opvallen, en stel regelmatig vragen over wat ze hebben gezien. Als kinderen zelf getallen opnoemen, leren ze bijvoorbeeld meer dan als jij ze aanwijst. Je kunt ook best wat meer de diepte in gaan: ‘Waarom doen deze dieren wat ze doen?’
LEES OOK: De intro’s van deze tv-programma’s van vroeger krijg je niet meer uit je hoofd
Volgens Common Sense Media is het ook goed om in te gaan op de volgorde van gebeurtenissen. Dan gaan je kinderen nadenken over oorzaak en gevolg: het helpt ze om verbanden te leggen. Je kunt daar tijdens of na het tv kijken over praten.
Napraten
Als je de tv uit hebt gezet, is het sowieso goed om nog even over jullie programma na te praten. Leg bijvoorbeeld de link tussen dingen op tv en dingen in ‘het echte leven’. Is Bumba een beetje verdrietig, praat dan over waarom dat zo is en wat andere mensen daaraan zouden kunnen doen. Zo leren kinderen over emoties en sociale situaties.
Praat vooral ook mee over waar zij zelf over praten naar aanleiding van het programma. Tv prikkelt soms de fantasie, en het is alleen maar goed voor ze als jij daarin meegaat. Dat praten zorgt bovendien voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
Kortom: als je het gesprek aangaat met je dreumes, vragen stelt en uitleg geeft, kan tv kijken met kinderen wel degelijk een positief effect hebben op de ontwikkeling. En o ja, voor jou is het natuurlijk ook gewoon leuk jeugdsentiment. Seeeesamstraat! (Tududu…)