Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 27 feb 2016

Coco is 48 en bevalt binnenkort van haar eerste zoon

Coco (48), hoogzwanger van een zoon, wilde vanaf haar 37e dolgraag een kind. Ze dacht dat dat zo gepiept zou zijn, maar deed er tien jaar over om zwanger te blijven. Het kostte haar honderdduizend euro. ‘Als je mij tien jaar terug had gevraagd of ik zo ver zou gaan voor een kind, dan had ik gezegd van niet.’

Wanneer begon je kinderwens op te spelen?

Coco: ‘Eigenlijk rond mijn 35e pas. Ik begon er toen over na te denken. Eigenlijk is het heel standaard in Nederland, dat uitstelgedrag. Kinderen? Daar denken we onder ons 35e niet aan. Ga maar na: je gaat studeren, krijgt een baan, maakt een reis en hebt in je achterhoofd dat alles nog maakbaar is. In 2007 volgde ik een opleiding tot zwangerschapsyoga-docente en daar hoorde ik dat je vruchtbaarheid al afneemt vanaf je 27e. Toen ik dat hoorde, was ik dus al 37! En werd me ook meteen verteld dat je vruchtbaarheid vanaf je 35e met sprongen achteruitgaat.’

Dus toen je dat op je 37e hoorde, ging je meteen proberen zwanger te raken?

‘Ja, we stopten met anticonceptie, maar na een jaar was ik nog niet zwanger. We deden wat testen bij de huisarts en bij mij bleek alles in orde. Toen werd mijn partner getest. Na onderzoek bleek dat hij mij op geen enkele natuurlijke manier zwanger kon maken. En dus gingen we meteen het ivf-traject in.’

Begon je toen al lichtelijk in paniek te raken?

‘Nee, totaal niet. Ik dacht toen dat alles nog mogelijk en maakbaar was. Als het niet meteen op de natuurlijke manier lukt, dan schakel je toch gewoon hulp in? Terwijl ivf zeker geen 100% slagingskans geeft, al dacht ik toen – net als veel andere mensen – van wel.’

Wat vond je het vervelendst aan het hele ivf-traject?

‘Dat alles op de vrouw neerkomt: jij moet hormonen spuiten, bij jou wordt steeds alles gecontroleerd. Het erge is dat bij al die doctoren en gynaecologen waar je langs moet, je partner vaak niet eens bij naam wordt genoemd. Soms zelfs niet eens wordt aangekeken. Je partner mag pas komen opdraven als het zaad moet worden geleverd.’

Hoe ging je er in het begin mee om toen het zwanger worden niet meteen lukte?

‘Elke keer als ik weer een terugslag had omdat het niet gelukt was, dacht ik steeds: ik stop ermee. Maar doordat ik aan yoga deed en danste, wist ik dat een kind niet het enige was dat voor mij belangrijk is. Ik zie een kind als een extra dimensie. Maar na een tijdje ging ik me dan toch weer bezinnen: zijn er nog andere klinieken? Andere technieken? Elke keer ging ik een stapje verder. Als je mij tien jaar terug had gevraagd of ik zo ver zou gaan voor een kind, dan had ik gezegd van niet. Dat is precies de reden dat mensen zich moeilijk kunnen inleven in mijn situatie. Ze hebben het niet zelf meegemaakt.’

Dacht je nooit: ik geef het op, dit gaat ’m niet worden?

‘Het gekke is dat ik na vijf jaar elke keer nog hoop had. Ook al werd er door de artsen gezegd: ‘De slagingskans is maar 5%.’ Als ik toen al had geweten wat ik nu weet, was ik meteen voor spermadonatie gegaan of had ik op z’n minst mijn eitjes laten invriezen. Al was ik dan al rijkelijk laat met mijn 37 jaar, dat moet je normaal natuurlijk liefst voor je 30e doen. Bovendien was in die vijf jaar dat we probeerden zwanger te worden mijn vruchtbaarheid natuurlijk ook verminderd. En al die hormoonbehandelingen waren ook niet positief voor m’n lichaam.’

Uiteindelijk heeft jouw kinderwens jullie relatie gekost…

‘Dat klopt. Mijn partner had op een gegeven moment het gevoel dat alles draaide om mijn kinderwens. En het is voor een man natuurlijk niet niks als hij tegen familie of vrienden moet vertellen dat-ie onvruchtbaar is. Bovendien wilde mijn ex minder ver in onze kinderwens gaan dan ik. We zijn wel nog steeds vrienden en dat is fijn. Nadat het uitging, ben ik naar Ibiza verhuisd en van de eerste vriend die ik daar kreeg, raakte ik direct zwanger. Alleen eindigde die zwangerschap – en de zwangerschappen daarna – in een miskraam. Ik ging overigens naar Ibiza, omdat je in Nederland maar tot je 45e in aanmerking komt voor een ivf-behandeling. In Spanje is de wet veel minder streng.’

En toen kwam je huidige vriend in beeld én de optie eiceldonatie

‘Klopt, in Spanje is anonieme eiceldonatie niet verboden zoals in Nederland. Ik had eiceldonatie al eerder geprobeerd, in januari 2015, maar die was ook geëindigd in een miskraam. Ik nam mezelf voor dat dit de allerlaatste poging was. Want, zo dacht ik, als het kind gaat studeren, ga ik met pensioen. Dat vond ik nog wel een oké gedachte. Maar als het deze keer niet zou lukken, zou ik mijn kinderwens opgeven. Want buiten het feit dat ik mezelf dan te oud zou vinden, was ook al mijn geld op. Gelukkig hoefde ik daar niet aan, want deze keer lukte het: ik raakte zwanger en bleef het.’

Hoe blij was je toen je de kritieke 12 weken-grens voorbij was?

‘Nou, ik kan het nog steeds niet geloven, terwijl ik al bijna negen maanden zwanger ben. Mijn kind beweegt hartstikke veel, dus daar ligt het niet aan, maar toch kan ik soms nog bang zijn. Dan krijg ik ideeën als: straks gaat het nog mis. Maar sinds gisteren hebben ze op de echo gezien dat de baby is ingedaald met het hoofd naar beneden. Dus nu ben ik gerustgesteld en vertrouw ik op een natuurlijke bevalling zonder medische interventie.’

Hoe reageren bekenden – en onbekenden – op je zwangerschap?

‘Over het algemeen heel positief: het belangrijkste is dat het kind gewild is en liefde krijgt. Uit onderzoek blijkt dat als je een kind op latere leeftijd krijgt, je meer kans hebt dat je ouder wordt. Natuurlijk zijn er ook mensen die zeggen: ‘Je hebt al de leeftijd van een oma’. Ik vind dat onzin, al zie ik wel dat ik gedwongen ben een gezonde leefstijl aan te houden. Als ik niet zwanger was geworden, ging ik nu vast van het ene naar het andere feestje. Terwijl ik nu juist goed probeer te slapen, rust te nemen, gezond te eten en veel te bewegen. Er zijn ook mensen die juist afgeven op eiceldonatie in plaats van op mijn leeftijd: ‘Je kunt het een kind niet aandoen dat hij niet weet wie de biologische moeder is’. Ik begrijp dat dat voor een kind moeilijk kan zijn, maar ik draag het kind negen maanden en voed mijn baby via de placenta met míjn zuurstof en bloed en ik geef hem aandacht en liefde… Ik geloof dat dit zeker van invloed is op de baby en daarom ook wat van mij in zijn genen wordt overgedragen.’

Heb je nog tips of adviezen voor vrouwen met een kinderwens bij wie het niet meteen lukt?

“Tot mijn 35e was ik niet bewust bezig met mijn kinderwens. Ik was daarom ook niet op de hoogte van de verminderde vruchtbaarheid, met name na je 35e. Nu adviseer ik vrouwen – en hun eventuele partners – daarom al eerder over hun kinderwens na te denken. En zich goed te informeren, want je hebt zelf ook verantwoordelijkheid. Voor je gezondheid, je levensstijl. Of kijk eens naar alternatieve geneeskunde die kan bijdragen aan de verhoging van je vruchtbaarheid. En houd rekening met je vruchtbare leeftijd, wil je kans hebben dat het kind van jezelf is. Wij hebben de dingen ook te veel overgelaten aan de ivf-artsen en de media. In de media verneem je vaak alleen de succesverhalen. Meestal van beroemdheden die nog op hoge leeftijd een kind hebben gekregen. Al die gevallen waar het niet is gelukt, daar hoor je nauwelijks iets over.”

Je geeft vruchtbaarheidsretraites op Ibiza. Wat houdt zo’n retraite in?

‘Ik ben een vruchtbaarheidscoach. Ik probeer vrouwen – en hun eventuele partners – zo goed mogelijk te begeleiden bij hun kinderwens en eventuele vruchtbaarheidsproblemen. Ze kunnen komen voor een privésessie van een aantal uren of voor een weekend of week. Of in een groep om juist met elkaar ervaringen te delen. Het draait voornamelijk om een verantwoordelijke levensstijl en positieve levensinstelling. En in balans komen en controle krijgen over je eigen leven. Zodat je weet wat jij kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Je krijgt hiervoor door mij handvatten aangereikt die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Zoals yoga- en ademhalingsoefeningen en wandelen in de natuur om je te ontspannen. We kijken wat jouw behoeftes zijn, waar jij écht gelukkig van wordt. De meeste stellen die bij mij komen, zijn al een tijdje bezig om kinderen te krijgen. Er is vaak al veel aan voorafgegaan. Alle dingen kunnen meehelpen. Er is niet één methode of één weg. Er zijn healers op Ibiza die zeggen: ‘Kom bij mij en je bent binnen zoveel tijd zwanger.’ Dat zou ik nooit zeggen. Bij mijn retraite gaat erom dat het voor jou de dingen helder maakt.’

Hoe heb je je voorbereid op de bevalling?

‘Ik zou het liefst in het water bevallen, thuis. Maar dat mag niet vanwege mijn leeftijd. Ik heb een Nederlandse vriendin die doula (bevallingscoach) is. Ik heb hier een bevaltas klaarstaan met onder andere een opblaasbadje en wierrookkaarsjes. Ik vertrouw erop dat het geen medische bevalling wordt, maar ik houd het wel open. Het gaat in elk geval gebeuren op een kamer in het ziekenhuis met in principe alleen de verloskundige en mijn doula en af en toe zal mijn partner ook komen kijken. Ik hoop met mijn ademhaling een soort oerkracht te vinden waarop het allemaal goed gaat.’

In Nederland wordt ivf tot je 43e vergoed en mag je behandeld worden tot je 45e. In Spanje is de wet veel minder streng en is anonieme eiceldonatie niet verboden zoals in Nederland. Coco pleit ervoor dat de wetgeving ook in Nederland minder streng wordt, zodat niet hoeft te worden uitgeweken naar het buitenland. Ook al omdat dit stress en geld bespaart. Minister Schippers wil onderzoeken of de leeftijd voor vruchtbaarheidsbehandelingen omhoog kan van 45 naar 50 jaar.

Coco geeft Vruchtbaarheidsessies en -retreats op Ibiza en in Nederland. Ze geeft ook sessies via Skype of What’s app. Ga voor meer informatie naar haar website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Coco is 48 en bevalt binnenkort van haar eerste zoon
Sluiten