Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 12 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Lia: ‘En dan zegt mijn dochter ineens ‘Mam, we hebben helemaal geen vader’

Samen met haar vrouw voedt Lia drie nieuwsgierige kinderen van 5, 3 en 1 jaar op. Door haar full time job als veerpleegkundig specialist GGZ lijkt ze naar eigen zeggen soms op de ‘man die op zondag het vlees snijdt’. Haar missie? Laten zien hoe verschillend we allemaal hetzelfde zijn.

#1 Vader

We zijn op vakantie geweest. Na het zwemmen in een zwembad met chloor, besloot de droge huid van Ninthe een laagje los te laten. Weer thuis smeer ik haar lichaam in met zalf. Ninthe is onze oudste van vier jaar en naast haar enorme nieuwsgierigheid, wil ze graag helpen in de zorg voor haar jongere zus en broer. Als dat niet kan, dan voor de hond, als die niet wil probeert ze de poppen en als die net slapen zijn er gelukkig de knuffels nog. Tijdens het insmeren vraagt ze: ‘Mam, moet Aimee ook een zalfje, mag ik dat doen?’. ‘Nee die hoeft dat niet, Aimee heeft de huid van jullie vader’, zeg ik zonder na te denken. Dan zie ik het in Ninthe’s ogen gebeuren, ze denkt na en ik weet precies waarover. Ik wacht af tot ze zegt: ‘Maar mam, wij hebben helemaal geen vader’

Meteen alles uitleggen?

Ja ik weet het, seksuele voorlichting moet vroeg gegeven worden. Ik heb dit moment al vaak in mijn hoofd geoefend. In die voorbereidingen had ik de tijd en was mijn vrouw aan mijn zijde. Nu moest ik snel, tijdens het drukke avondritueel en in mijn eentje reageren. Help! Er flitste van alles door mijn hoofd. Waar kan ik haar mee afleiden? Kan ik zo kortaf reageren, dat ze er voorlopig niet naar vraagt? Zal ik niks zeggen of meteen alles uitleggen, waardoor ze alles snapt, maar later naar bed gaat.
 Ik besluit me te houden aan de erecode die ik met mijn vrouw afgesproken heb: we doen hier niet moeilijk over. Dus ik begin, ogenschijnlijk relaxed, te vertellen dat om kinderen te maken altijd een beetje zaad van een man en een eitje van een vrouw nodig zijn.

Omdat mama en ik geen man zijn, gingen we naar het ziekenhuis. Daar had een lieve man zaadjes voor ons achter gelaten. Die man noemde ik net jullie vader, maar het is misschien meer een donor. En als je groot genoeg bent gaan we wel een keer kijken in het ziekenhuis. ‘Oké’, zegt Ninthe.

Twee lessen seksuele voorlichting

Nog geen tien minuten later liggen haar broer en zus al in bed en kletsen we nog wat na op haar slaapkamer. Ze zegt: ‘Mam ik wil met je trouwen! Maar dan moet jij wel de meneer zijn hoor, want anders gaat het niet.’ Ik lach voorzichtig en vraag haar waarom dat niet gaat. ‘Dat hoort niet’, zegt ze. Maar mama en mam zijn toch ook getrouwd en wij zijn allebei een vrouw, iedereen mag trouwen met wie die maar lief vindt of dat nu een man en een vrouw, twee vrouwen of twee mannen zijn. ‘Oké dan’ zegt Ninthe verveeld, ‘Maar ik wil wel in een jurk’. Ik lach instemmend en zal maar achterwege laten dat ze als kind niet met mij mag trouwen. Twee lessen seksuele voorlichting in een kwartier lijken me nu wel voldoende. En ach, ik geniet nog even want ik ben niet haar vader, maar wel de liefde van haar leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme