Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 29 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Brenda en haar zoon deden een coronatest: ‘Ik was een beetje zenuwachtig en mijn kind lachte mij uit’

Columniste Brenda (51) is moeder van zoon Yens (13). Ze heeft een relatie met Roger die twee dochters heeft (15, 17). In het dagelijks leven is ze ondernemer, maar het allerliefst vertelt ze echte verhalen over haar zoon Yens die net even anders is. Ze doet dit in haar blog Moeder enzo op Facebook of in het tv programma Koffietijd.

Brenda en haar zoon deden een coronatest: ‘Ik was een beetje zenuwachtig en mijn kind lachte mij uit’

‘Het 085 nummer verschijnt weer in de display van mijn telefoon. Dit keer besluit ik wel op te nemen. Vanmorgen had ik het nummer nog weggedrukt, omdat ik dacht dat het weer een energiebedrijf was dat mij iets wilde aansmeren. Helemaal gek word ik van al die telefoontjes. Maar dit bleek de corona-informatiedienst te zijn die ons de uitslag wilde doorbellen. Ik kon mijzelf wel voor de kop slaan dat ik niet opgenomen had. Want nu moest ik nog langer wachten….

Van de week was mijn kind naar huis gestuurd. Hij was verkouden en hoestte. Ik had hem al psychologisch voorbereid dat oudere kinderen nu ook met een verkoudheid naar huis gestuurd konden worden en dat hij het zich niet persoonlijk moest aantrekken. Ik ben wel wat gewend met dat hoesten en hij had ook nog een toets. Echter, hij kon direct bij het eerste uur weer vertrekken. Het was sowieso niet zijn dag, want hij was net ervoor nog van zijn fiets gereden door een andere fietser die niet oplette en op zijn weghelft reed. Of eigenlijk reed hij al een tijdje aan de verkeerde kant, maar mijn kind besloot niet te bellen met zijn fietsbel of iets te roepen. Dat had mij persoonlijk wel slim geleken, maar het werd een botsing. Mijn kind had zich bewust soepeltjes van zijn fiets laten vallen, ‘want dat kan ik mam’.

Het gevolg was een tas vol met yoghurt, omdat de Breaker die ik hem had meegegeven, uiteen was gespat. Toen ik op school aankwam, zag ik een kind dat heel relaxt op een stoepje zat. De plek was bezaaid met zakdoekjes, die hij gebruikt had om alle yoghurt resten te verwijderen. Ik nam de vieze tassen mee en mijn kind fietste rustig naar huis.

Een coronatest aanvragen

Thuis aangekomen besloot ik toch maar een coronatest te gaan aanvragen. Het is best lastig wat je moet in zo’n situatie. Maar zelf was ik ook snotterig en ik werkte toch met ouderen. En ook maar voor mijn kind, omdat hij anders thuis moest blijven, totdat het over was en uit ervaring wist ik dat dit lang kon duren. Hij heeft wat af gehoest vroeger. Tot kotsen aan toe. Uiteindelijk werden zijn keelamandelen verwijderd, maar het hoesten blijft een zwakke plek.

Vol goede moed ging ik een coronatest bestellen. Na een minuut was ik er al klaar mee. De lijnen waren overbezet en zelfs de speciale lijn voor mensen in de zorg was helemaal niet bereikbaar. Na 35 minuten in de wacht gehangen te hebben, gaf ik het op en besloot ik mij digitaal aan te melden. Dat kan overigens alleen als je een DigiD hebt. En kinderen hebben dat meestal niet en dus moest ik toch bellen voor mijn zoon. Zelf kon ik (na een aantal dagen) bij de meest onlogische plaatsen terecht. Ook in plaatsen waar ik nog nooit van gehoord had. Maar ik gaf niet op, omdat ik wist dat er ook een testplaats was vlakbij ons huis en elke keer als ik daar langs reed, zag ik niemand. Dus daar hadden ze plek. Na allerlei onlogische postcodes ingetikt te hebben, had ik opeens een plek. En ook het bellen lukte.

Een beetje zenuwachtig

Twee dagen later was het zover. Ik was een beetje zenuwachtig en mijn kind lachte mij uit. Eerst ging er een lange stok in mijn keel en daarna verdween de wattenstaaf in mijn neus. Ik bleef hoesten van die aanslag in mijn keel en mijn kind lachte mij wederom uit. Vooral toen de test dames mij vroegen of het echt wel ging met mij.

De uitslag kwam sneller dan verwacht. Ten minste als je de telefoon opneemt. Per mail had ik vernomen dat ik niks had. De meneer die voor Yens belde, wilde eerst weten of er nog meer familieleden waren die klachten hadden en getest waren. Ik kreeg het een beetje heet van al zijn vragen. Hij maakte het wel erg spannend. Yens was ook negatief. Dat is hij momenteel wel vaker als puber, maar nu was het een goed teken.

Hij kon weer naar school en dat is fijn, want thuis voerde hij ook niet veel uit. Ik ben benieuwd hoe vaak we deze winter nog langs de test straat moeten gaan. De tips voor een volgende keer heb ik alvast van de allervriendelijkste test dames gekregen en dat is denk ik niet zo’n goed teken. Duimen maar.

Iedere week komt er een nieuwe column van Brenda online op Famme.nl

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Brenda en haar zoon deden een coronatest: ‘Ik was een beetje zenuwachtig en mijn kind lachte mij uit’
Sluiten