Pamela Teodosieva - Reinbergen
Pamela Teodosieva - Reinbergen Columns 12 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Columnist Pamela: ‘We betrapten hem erop dat hij zelfs in zijn slaap boos werd en mama riep’

Onze columnist Pamela (27 jaar) is getrouwd met haar Bulgaarse man Samuil (28 jaar) en moeder van hun acht maanden oude baby Joël. Sinds 2017 wonen ze samen in Ruse, Bulgarije, waar Sam vandaan komt. Deze week vertelt ze over de eenkennigheidsfase van haar baby.

Column: Eenkennig

Eenkennig

Wij zijn in de eenkennigheidsfase beland. Het komt steeds vaker voor dat Joël boos wordt als hij opgepakt wordt. Hij kan rustig spelen in de buurt van iemand, maar doet alles om niet bij diegene op schoot te hoeven zitten. De meest dramatische momenten doen zich voor als Joël zijn favoriete persoon uit de kamer ziet vertrekken. Of als hij lekker bij zijn favoriete persoon zit en aan een ander wordt gegeven. Meneer doet de term éénkennig eer aan en tolereert er maar één, zelfs tati (Bulgaarse woord voor papa) is niet altijd goed genoeg.

Nieuw woordje

Het is zelfs zo dat Joël uit frustratie een nieuw woord heeft geleerd. Hij zegt al een aantal maanden bewust ‘da’ (Bulgaars voor ja), ‘nee’ en ‘hai’. Een paar dagen terug zat Joël bij tati toen hij zijn favoriete persoon in het vizier kreeg. Hij begon te roepen en strekte zijn handen uit. Toen dat geen effect had begon hij te huilen. Whaaaaa maa – maaa. Sam en ik keken elkaar aan. Zei Joël echt mama? Jawel hoor, sindsdien kan Joël mama zeggen. Alleen op de momenten dat hij zo kwaad is niet bij me te kunnen dat hij me begint te roepen. We betrapten hem erop dat hij pas zelfs in zijn slaap boos werd en mama riep.

Veilig bij anderen

Ik vind het stiekem wel fijn dat Joël graag bij me wil zijn. Maar het is frustrerend voor anderen, vooral voor Sam. Ik grapte al dat hij maar even van de rust moet genieten, waarschijnlijk staat hij als vader de rest van Joëls leven op nummer 1. Toch proberen we Joël aan te leren zich ook veilig te voelen bij anderen. We laten hem alleen met anderen en ik neem hem niet altijd over als hij om me vraagt. Wel zorgen we ervoor dat hij voldoende quality time heeft met mama. Lekker samen knuffelen, samen spelen en bij elkaar in de buurt ons eigen ding doen – we genieten er allebei van.

Lees ook: Columnist Pamela: “De jacht naar een ondoorbroken nacht”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Columnist Pamela: ‘We betrapten hem erop dat hij zelfs in zijn slaap boos werd en mama riep’
Sluiten