Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 10 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Fam: ‘Alleen het meest stoere meisje durft openlijk om een tampon te vragen’

Columnist Fam (what’s in a name) is getrouwd met Roger en heeft twee zoontjes: Lasse (5) en Perre (2). Is naast rasechte Limburgse (dus rijstvlaailover). Is docent Media en Marketing én communicatieadviseur. Neemt geen blad voor de mond en schrijft het liefste alsof ze praat met één van haar vriendinnen, zonder filter.

Column: Menstruatiebloed is rood

Vorige week las ik een bericht over de nieuwe reclame van Libresse waarin, zet je schrap, de vloeistof die illustreert hoeveel vocht het verband op kan nemen ROOD is. In eerste instantie dacht ik, mooi, vooruitgang. Maar toen bedacht ik dat het 2018 is, en dat het toch eigenlijk belachelijk is dat er nog steeds zo’n taboe rust op menstruatie, bloed, en het feit dat vijftig procent van de wereldbevolking zo’n veertig jaar lang vijf dagen per maand ongesteld is.

Verstopt

Waarom schamen we ons ervoor? Laat de cijfers nog even tot je doordringen: de helft van alle mensen op de wereld kan vijf dagen niet vertellen over wat haar lichaam doet op dat moment. Sterker nog, we worden geacht te doen alsof het niet gebeurt. Terwijl het een van de meest natuurlijke dingen is die er bestaan. En de gêne bestaat alleen richting mannen. Als ik naar mezelf kijk ben ik er richting vrouwen vrij open over, al is het alleen om tampons te ‘lenen’. Om vervolgens met de tampon verstopt in je hand zo onopvallend mogelijk richting toilet te schuifelen.

Ongemakkelijke shuffle

Ik ben docent op een mbo-school, en ook in de klas (met leeftijden variërend van 16 tot ongeveer 20 jaar) bespeur ik die schaamte. Alleen het meest stoere meisje durft openlijk om een tampon te vragen, en zelfs zij doet dat het liefste zonder dat de jongens er iets van meekrijgen. Hoewel ik zelf in principe ook vind dat er openheid over moet zijn, heb ik toch regelmatig die ongemakkelijke shuffle richting toilet gedaan.

Wie doet mee?

Daar moet verandering in komen. En dat kunnen alleen wij vrouwen zelf doen. Door duidelijk te maken dat het de normaalste zaak van de wereld is om ongesteld te zijn en maandverband of tampons nodig te hebben. We hoeven het echt niet van de daken te schreeuwen, maar we hoeven ons er niet voor te schamen en ons in allerlei bochten te wringen om maar te verhullen wat er aan de hand is. En onthoud, als ouder geef jij het voorbeeld aan je kinderen. Als jij er normaal over doet, is het voor je zoon of dochter later ook de normaalste zaak van de wereld. Dus, wie doet mee? Wie loopt er voortaan ook openlijk naar het toilet, zonder verstopte benodigdheden?

Kijk, leuker kunnen we het niet maken (ja, ik schaar menstruatie in dezelfde categorie als de belastingen), maar wel minder awkward. En dat is in 2018 toch zeker niet teveel gevraagd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme